Kvartet kiparskih osobnosti u Galeriji "Idealni grad"

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, u Galeriji „Idealni grad“, Argentinska 5 (Gajnice) održat će se u petak, 04.10.2013. u 19 sati svečano otvorenje izložbe djela Vanje Radauša, Tomislava Ostoje, Stipe Sikirice i Kuzme Kovačića. Izložba nosi naslov Kvartet kiparskih osobnosti, a sve skulpture su iz Zbirke umjetnina Ujević.

Naš stalni vanjski suradnik Stanko Špoljarić o spomenutim autorima napisao je sljedeće:

 

Vanja Radauš predstavljen je na izložbi uglavnom djelima već legendarnog ciklusa  hrvatske umjetnosti “Panopticum  croaticum “  (1959 – 1961) u kojem je na dramatičan način, snažno do potresnosti prikazao prerano preminule velikane hrvatske  kulture i umjetnosti (A.G. Matoš, S.Raškaj, F.Krežma), dajući  ljuskovitoj  površini volumena  jaku ekspresivnu notu, s portretnošću likova  koja nadilazi puku opisnost. Razorena epiderma sukladna je sadržajnosti skulptura, rasapu općeljudskog kroz životni put pojedinca.

Tomislav Ostoja majstor je portretne figure i akta. Tako je izražajnošću volumena donio lik pape Ivana Pavla II, dajući mu u izrazu blagost svetosti. Kod ženskog akta putenošću oblika naznačio je senzualnost figura. U odmjerenosti forme i vidu anatomske redukcije Ostoja stilizacijom postiže uvjerljivost tjelesnog, erotičnost naznačenu kroz odnos činjeničnog i znaka. Karakterističnom silhuetom Ostoja definira volumen, vidljiv  u raznovrsnosti pogleda, odraza njegove umjetničke  maštovitosti.

Stipe Sikirica  predstavljen je djelima tematske raznovrsnosti. I alkar (konjanik)  i akt srodni su u čvrstoći svoje oblikovnosti, bliski monumentalnom i u komornosti, bliži epskom nego li lirskom, no s osjetljivošću za nenametljivu bljeskovitost  ploha. Sikirica odbacuje sve suvišno, te mu i detalji urastaju u  osnovno tkivo skulpture. U prikazu Krista javlja se i iskra ekspresije, prvenstveno kompozicijom lomne razvedenosti,  premda je i dalje zaobljenost forme  u prvom planu.

Kuzma Kovačić predstavljen je segmentom (uz portret F. Tuđmana), scenama biblijske inspiracije. Od poetičnosti betlehemskih jaslica, djelu složenog scenarija, do golgotskog  martirija u sceni Kristovog raspeća. Vibrantnošću površine s aktivnom ulogom svijetla, jedinstvom  oblikovne „zrnatosti“ pulsirajuće ekspresije, Kovačić je u sakralnoj umjetnosti dosegao  razinu iskrene upućenosti transcedentalnom, simbolično vidljivoj i u arhitektonici  crkvice,  izvedenoj u perforiranosti slikovite forme.

Mirjana Zajec-Vulić „Listovi mojeg emotivnog dnevnika“

OBJAVLJENO: 11.12.2019 17:19

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe: Mirjana Zajec-Vulić „Listovi mojeg emotivnog dnevnika“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice), u srijedu, 18. prosinca 2019. u 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 13. siječnja 2020., a možete je razgledati radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Kiparska djela u aluminiju iz Zbirke ljevaonice umjetnina Ujević

OBJAVLJENO: 17.11.2019 23:13

Čast nam je pozvati Vas na svečano otvorenje izložbeskulptura Kiparska djela u aluminiju iz Zbirke ljevaonice umjetnina Ujević u Galeriji „Idealni grad“ (Argentinska 5/I) Gajnice, u srijedu 27. studenoga 2019. u 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 13.prosinca 2019. i može se pogledati radnim danom od 9,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan! Dobro nam došli!

Hana Letica "Ekvilajzeri džungle - Polidžungla"

OBJAVLJENO: 09.10.2019 15:47

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe: Hane Letice „Ekvilajzeri džungle:Polidžungla“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice), u petak, 25. listopada 2019. u 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 15. studenoga 2019., a možete je razgledati radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!