Festival znanosti 2014. u Susedgradu

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Već desetu godinu za redom CZKIO Susedgrad sudjeluje u programima Festivala znanosti, a ove smo godine naše programe objedinili u jednom festivalskom danu, srijedi 9.04.2014., u vremenu od 12 - 20 sati. Svi će se programi odvijati u dvorani Centra (Argentinska 5, Gajnice), a ulaz je slobodan.

Origami radovi naših origamista na temu

Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad i ove godine sudjeluje u programu „Festvala znanosti 2014.“, međunarodnog projekta koji je u Hrvatskoj promovirao British Council u suradnji s Tehničkm muzejem iz Zagreba i svim hrvatskim sveučilištima, a čiji je glavni cilj popularizacija znanosti među građanstvom, prvenstveno mladim naraštajima.

Tema ovogodišnjeg festivala su VALOVI, a mi se u festivalska događanja uključujemo programima našeg „Festivala znanosti u Susedgradu“, čija će se glavna događanja odvijati u srijedu, 9.04.2014. u velikoj dvorani CZKIO Susedgrad (Argentinska 5 u Gajnicama).

Nastavljajući vrlo dobru suradnju s Hrvatskim origami društvom, započetu na prošlogodišnjem „Festivalu znanosti“, kao prvi dio našeg programa organiziramo u vremenu od 12 do 17 sati radionice „Origami i znanost“, koje će voditi Sanja Srbljinović Čuček. Nakon toga u 18 sati otvaramo izložbu origamija „Valovi i kristali“, da bismo festivalski dan završili u 18,30 sati, zanimljivom prezentacijom na Tribini „Ekološko danas“ u kojoj će nam dr.sc.Snježana Markušić približiti temu „Seizmički i morski valovi“.

 

Origami radionice "Origami i znanost":

Sonobe modul kao element origami kristala. Ravni i zakrivljeni nabor kao element vala.

Voditeljica radionice:

Ponijeta vizijom i značajem modernog origami arta u današnjem društvu, Sanja Srbljinović Čuček potiče origami izložbe i događanja u Hrvatskoj, u suradnji s AMPEU, Veleposlanstvom Japana, sveučilištima, otvorenim učilištima, galerijama, udrugama, knjižnicama i drugim kulturno-obrazovnim institucijama. Okuplja naše talente i zaljubljenike modernih origami kreacija, smišlja vlastite modele, objavljuje dijagrame u stranim origami publikacijama,  piše blog Origami art Novosti. Jedna je od osnivača Hrvatskog origami društva.

VALOVI I KRISTALI  Izložba origami arta

Koncepcija izložbe:

Origami je komunikacija znanosti i umjetnosti u papiru. Sinapsa kojom  najbolje ideje umjetnosti kliznu u u područje znanosti, a i obratno, ideje znanosti izražavaju svoj umjetnički duh. Origami otvara vrata novih spoznaja, kroz individualni doživljaj valova i kristala, presavijen u papiru. A te su spoznaje dostupne svakoj ruci, u svakoj životnoj dobi.

Tribina "Ekološko danas" "SEIZMIČKI I MORSKI VALOVI"

Koncepcija tribine:

„Kakav je odnos između seizmičkih i vodenih valova? Imali smo prilike vidjeti da su neke potrese pratili veliki morski valovi (tsunamiji), a neke nisu. Kada se kao posljedica potresa javljaju tsunamiji i da li su oni mogući i u manjim morima (Jadransko, Crno isl.) ili čak jezerima, bit će glavna tema o kojoj ćemo govoriti i razgovarati na našoj tribini.“

Voditeljica tribine:

Doc. dr. sc. Snježana Markušić

Rođena 13.travnja 1964. u Zagrebu gdje završava Osnovnu školu, Matematičko-informatički obrazovni centar i diplomira 1987. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, studij fizike, smjer geofizika s meteorologijom. Stupanj magistra prirodnih znanosti iz područja fizike (fizika unutrašnjosti Zemlje) stekla 1991. godine na Sveučilištu u Zagrebu, a godine 1997. doktorira s disertacijom “Determinističko seizmičko zoniranje Hrvatske postupkom računanja sintetičkih seizmograma”.

          Na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta radi kao docent.

            Znanstveni i stručni rad odnosi se na područje seizmologije, u sklopu čega se bavi istraživanjem seizmičnosti Hrvatske i susjednih područja, određivanjem brzina rasprostiranja valova potresa u kori i gornjem plaštu, magnitudom potresa, problemom lociranja potresa, određivanjem maksimalnih očekivanih akceleracija na površini Zemlje u cilju određivanja seizmičkog hazarda i definiranjem građe litosfere ispod Hrvatske na osnovi analize funkcija prijemnika. Sudjelovala u izradi novog kataloga potresa u Hrvatskoj za razdoblje od 1908-1993. godine. Provela seizmičko zoniranje Hrvatske u cilju definiranja seizmičkog hazarda i još puno toga o čemu ćemo je (ponešto) pitati na tribini.

 

Pozivamo Vas da nam se pridružite na nekom ili svim događanjima „Festivala znanosti“, a ako to nećete  biti u mogućnosti, izložbu origamija „Valovi i kristali“ možete razgledati do 29.04.2014., radnim danom od 10 – 18 sati (zbog činjenice da će izložba biti postavljena u velikoj dvorani u kojoj se odvijaju i neki drugi sadržaji, poželjna je prethodna najava).

Festival znanosti 2019. u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad

OBJAVLJENO: 16.04.2019 15:16

Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad svojim programima sudjelovao je u obilježavanju Festivala znanosti 2019. Od 8. travnja do 12. travnja, održani su razni programi koji su bili u skladu s temom Festivala znanosti, a to je za 2019. godinu bila boja. U ponedjeljak 8. travnja održana je radionica „Geografske i geološke karte i njihove boje”. Radionicu je vodila Petra Šparica, a sudjelovali su učenici osnovnih škola Stenjevec i ban Josip Jelačić. U srijedu, 10. travnja dr.art. Dijana Nazor približila nam je zanimljivu temu korištenja infracrvenog spektra u analizi likovnih djela pretočenu u predavanje pod nazivom „Vidljive i nevidljive boje – iz umjetničke prakse. Publiku koja je pratila predavanje sačinjavali su učenici gimnazije Lucijana Vranjanina, kao i svi zainteresirani za ovu temu. Četvrtak, 11. travnja bio je dan rezerviran za najmlađu kazališnu publiku. Za djecu predškolskog uzrasta izvedena je predstava Teatra Puna kuća „Boje duge – priča o bojama”. Interaktivnim pristupom djecu se motiviralo da aktivno sudjeluju u stvaranju predstave koja je na veseo i zabavan način govorila o bojama. Petak, 12. travnja je radionicom Otvoreni ludi labos , u kojem su djeca uzrasta 5-10 godina sudjelovala u pokusima primjerenim njihovom uzrastu naučila kako se miješaju i što sve mogu boje.

Susedgradski kulturni rezident 2019.

OBJAVLJENO: 11.04.2019 15:58

„Susedgradski kulturni rezident” za 2019. Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad održan je tijekom mjeseca ožujka i travnja. Ove godine naš kulturni rezident bio je Andrej Barbanov, baletni pedagog i solist baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Cilj je bio da se kroz niz baletnih radionica i predavanja, djeci iz kvartovskih osnovnih škola približi ljepota klasičnog baleta. Završnica programa obilježena je 5. travnja 2019., na prigodnoj baletnoj produkciji polaznice su pokazale prisutnoj publici što su naučile o klasičnom baletu, te su pod stručnim vodstvom Andreja Barbanova pripremile i kratku koreografiju, ulomak iz baleta „Giselle”.

17. Festival znanosti

OBJAVLJENO: 28.03.2019 11:25

Festival znanosti 2019. godine je s temom „boje”. Festival znanosti je događanje čija je svrha približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima iz područja znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad i ove godine sudjeluje u Festivalu znanosti sa svojim programima. U ponedjeljak, 8.4. održat će se radionica pod nazivom „Geografske i geološke karte i njihove boje” pod vodstvom Petre Šparice, a organizirana je za osnovne škole. U srijedu, 10.4. s početkom u 18,00 sati održat će se tribina „Vidljive i nevidljive boje iz umjetničke prakse”, predavanje će održati prof.dr. Dijana Nazor. Tribina će se održati u prostorijama galerije Idealni grad i otvorena je za javnost. U četvrtak, 11.4. Teatar Puna Kuća izvest će predstavu „Boje duge – priča o bojama” , a organizirana je za dječje vrtiće. U petak, 12.4. s početkom u 18,00 sati održava se „Otvoreni ludi labos” pod vodstvom dr.sc Nikoline Bošnjak. Radionica je primjerena za uzrast od 5 do 10 godina i otvorena je za javnost. Prijave za sudjelovanje u radu Ludog labosa šaljite na adresu elektronske pošte: renato@czkio-susedgrad.hr info@czkio-susedgrad.hr ili na brojeve telefona: 091 3452 129, 01 3452 722 VESELIMO SE VAŠEM DOLASKU!