Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Izložba art-fotografije "Refleksije" Zvonimira Zagode

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Čast nam je pozvati vas vas na izložbu art-fotografije „Refleksije“ autora Zvonimira Zagode koja će se održati u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 ( Gajnice ). Predgovor izložbi napisala je Višnja Slavica Gabout , a svečano otvorenje dogodit će se u petak, 16.svibnja 2014.u 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 5. lipnja 2014., možete je razgledati radnim danom od 10,00 do 18,00 sati.

REFLEKSIJE

 

Zvonimir Zagoda ubraja se u doajene hrvatske fotografije. Stasao iz redova prvih generacija školovanih fotografa u nas, spojio je u svojoj posvećenosti ovome mediju ljubav i znanje, prenoseći ih desetljećima mladima kao profesor na zagrebačkoj Školi za primijenjenu umjetnost. Kao likovni umjetnik-fotograf, Zagoda je na fotografskoj sceni aktivan već gotovo pet i pol desetljeća, znan ponajviše po svojim autorskim foto- interpretacijama krajolika; prije svega onima na temu vode. Ovaj autor je inače cijelo svoje stvaralaštvo uglavnom posvetio temi krajolika bez čovjekove prisutnosti. Iz toga krajolika on uzima tri detalja koja ga stalno inspiriraju: vodu, kamen i drvo. Uvijek polazi od njihove prepoznatljivosti, ali kod svakog dalje gradi likovnu priču na drukčiji način. Tako naprimjer dok kod kamena i drva u zanimljivim detaljima dalje pronalazi nove vizualne narative i priču prenosi u neku novu stvarnost, kod vode, posebno u ciklusu „Refleksije“, bavi se čistom likovnošću, pa tu glavnu ulogu igraju svjetlo, boja, kompozicija i harmonična usklađenost svih likovnih elemenata. Zagoda ovdje odmah u startu, već pogledom kroz objektiv fotoaparata, gradi likovno čvrsti – a pritom poetični, vizualni sklop. Fotoaparat u ovom slučaju na začudan način preuzima ulogu kista, stvarajući svakim klikom svojevrsne akvarelne foto-slikarske impresije, gdje se sve, baš kao u akvarelu, kupa u vodom razlivenoj boji i svjetlosti. Svjetlosti koja motivu daje izazovnu dvostruku dimenziju: dodirljivoga i nedodirljivoga; stvarnoga i nestvarnoga; prostorno određenoga i prostorno „pomaknutoga“; vremenski bliskoga i onoga neodredljivoga. Zagodine fotografije s motivom vode zato često prelaze okvire mimetičkoga, pretvarajući se u apstrahirane vizije; u metamorfoze viđenoga. Stalne mijene motiva vode (s jedne strane monolitne, vječne i postojane, ali s druge ipak sazdane od mnoštva raznolikosti i nepredvidljivih pojavnosti) autor zna majstorski, u trenutku, uhvatiti i zabilježiti. Zato u svakoj njegovoj fotografiji iz ciklusa „Refleksije“ osjećamo tankoćutne svjetlosne i kolorističke promjene – razlike svjetla i atmosfere u ljetnim omarama, u zamrznutim zimskim tišinama, u bistrim proljetnim buđenjima, ili u koloristički bogatim jesenjim sitostima. S druge strane, osjećaju se tu i i razna stanja i mijene materije vode (morske, jezerske, riječne), što nas počesto asocira na paralele u slikarstvu: turnerovske pare  i bistrine, hundertwasserovske kiše, impresionistički titraji jezerskih i riječnih voda – ili se jednostavno sjetimo razlivenih i rastočenih lirskih apstrakcija, gdje je vrijeme zaustavljeno u nekom trenutku, izvan opipljivoga prostora.

Zagodine vode uvijek su drukčije i uvijek odašilju različite refleksije – izazivajući asocijacije, navodeći na razmišljanje, aktivirajući reminiscencije. Međutim, nikad tu nema poigravanja visokom tehnologijom i Photoshopom, niti ima vizualnih dosjetki tek radi dosjetke same. Autorovo kultivirano oko već pri samom odabiru motiva odmah reagira likovno, bilježeći ga maksimalnom zanatskom perfekcijom - bez dorade, bez popravljanja i bez namještanja, ali kroz emocije unoseći sasvim osobnu autorsku interpretaciju. Zato je ciklus „Refleksije“ odraz ne samo autorski viđenog krajolika Zvonimira Zagode, nego i odraz njegova unutarnjeg svijeta.

 

 

Višnja Slavica Gabout

 

 

 

 

 

Edit Glavurtić "Skice iz Edena" - izložba je produžena do 18.6.2021.

OBJAVLJENO: 26.05.2021 16:47

Radi interesa publike, izložba Edit Glavurtić „Skice iz Edena“ produžena je do 18.6.2021. Izložbu možete pogledati u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice) radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Dobro nam došli! Ulaz je slobodan!

Edit Glavurtić „Skice iz Edena“

OBJAVLJENO: 23.04.2021 12:16

Čast nam je pozvati Vas na izložbu Edit Glavurtić „Skice iz Edena“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Izložbu možete razgledati od petka 30. travnja do 26. svibnja 2021. godine, radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Dobro nam došli! Ulaz je slobodan!

Uskršnja izložba dječjih radova 2021.

OBJAVLJENO: 31.03.2021 12:26

U sklopu dugogodišnje manifestacije „Uskrs u Susedgradu“ za Vas smo pripremili izložbu likovnih radova polaznika Likovnog atelijera i učenika razredne nastave OŠ Bana Josipa Jelačića, OŠ Vrapče i OŠ Dragutina Domjanića koji su sudjelovali na kreativnim likovnim radionicama u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad povodom Uskrsa. Radionice su bile kreativnog, likovnog i zabavnog karaktera i omogućile su polaznicima izradu malih umjetničkih djela koja možete pogledati u Centru i u našoj online foto galeriji.