Izložba slika "San o Kurosawi" Lidije Šeler

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe slika „San o Kurosawi“ Lidije Šeler, u petak, 10. listopada 2014. u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 30. listopada 2014.

Izložba slika

 

San o Kurosawi

Slikarstvo Lidije Šeler u svakom se novom ciklusu vitalno i pulsirajuće razvija unutar umjetničina vrlo osobnog rukopisa, kojemu granice nisu nikada strogo definirane, a opet, u svakoj novoj slici prepoznajemo kôdove i znakove Lidijina autentičnog stila. Procesualnost je jedna od vrlo izraženih komponenti slikarskih postupaka Lidije Šeler, jer niti jedna slika ne nastaje u kratkom vremenskom fragmentu, u jednomu dahu; umjetnica se povremeno vraća jednom već dovršenu djelu, suptilno ili dramatičnije mijenjajući konfiguraciju mikrokozmosa svakog rada, prenoseći emotivna i perceptivna iskustva iz prirode u energiju slike. Površniji promatrač bit će sklon slikarstvo Lidije Šeler nazvati analitičnim, ali autoričina sklonost rastavljanju svijeta na suptilne fragmente i njihovo ponovno spajanje – rekonstruiranje i transformiranje vidljivih vanjskih obrazaca prema unutrašnjem raspoloženju slikarice – signal je iznimne duhovne i emotivne intiuitivne uronjenosti u kontrasne dimenzije svijeta koji nas okružuje.

I ovaj je novi ciklus, osmišljen upravo za galeriju Idealni grad, vezan uz japanska iskustva autorice, gdje su se dimenzije prostora galerije sretno spojile sa simboličnih osam slika iz Kurosawina filma Snovi. Nastale u različitim periodima, tih osam slika idealno predstavlja umjetničine recentne slikarske i poetološke preokupacije, fazu u kojoj se inzistira na sinestezijskim kvalitetama slike ili slikocrteža. Boravak na slikarskoj radionici u Japanu 2013. godine omogućio je Lidiji Šeler idealni sinkronicitet između njezinog umjetničkog zrenja i doživljaja jedne kulture koja joj je intuitivno vrlo bliska. U okruženju koje na poseban način poštuje i slavi prirodu, Lidija Šeler nije morala raditi na bilo kakvoj agresivnoj i artificijelnoj transformaciji vlastite stvarnosti u crtež i kolaž.

Naime, kod Lidije Šeler fragmenti intimne naracije uvijek dišu pod nanosima pigmenta, gdje iskustvo enformela, siromašnog i gestualnog slikarstva, lirske apstrakcije pa i njezine meditativno-kontemplativne komponente vidimo tek kao morfološki alat koji je blizak umjetničinu senzibilitetu. Ova je iznimno suptilna umjetnica poetičnost i mudrost prirodnih mijena oduvijek nosila u sebi, bez obzira s koliko je osjetne inspiracije prenijela na platno / papir energetsku matricu planine Fidji ili valova i zalaza sunca na Pacifiku.

Iva Körbler


 


 

 

Mirjana Zajec-Vulić „Listovi mojeg emotivnog dnevnika“

OBJAVLJENO: 11.12.2019 17:19

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe: Mirjana Zajec-Vulić „Listovi mojeg emotivnog dnevnika“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice), u srijedu, 18. prosinca 2019. u 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 13. siječnja 2020., a možete je razgledati radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Kiparska djela u aluminiju iz Zbirke ljevaonice umjetnina Ujević

OBJAVLJENO: 17.11.2019 23:13

Čast nam je pozvati Vas na svečano otvorenje izložbeskulptura Kiparska djela u aluminiju iz Zbirke ljevaonice umjetnina Ujević u Galeriji „Idealni grad“ (Argentinska 5/I) Gajnice, u srijedu 27. studenoga 2019. u 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 13.prosinca 2019. i može se pogledati radnim danom od 9,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan! Dobro nam došli!

Hana Letica "Ekvilajzeri džungle - Polidžungla"

OBJAVLJENO: 09.10.2019 15:47

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe: Hane Letice „Ekvilajzeri džungle:Polidžungla“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice), u petak, 25. listopada 2019. u 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 15. studenoga 2019., a možete je razgledati radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!