"Križevi" Jeronima Bulića u Galeriji "Idealni grad"

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe "Križevi" Jeronima Bulića u petak, 4.09.2015. u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 16.09.2015.

PROSLOV

Križ

 

Križ, to su dvije grede. Jedna vodoravna, druga okomita. Na njemu je Raspeti. To je Isus. Ali to je i svaki čovjek. Čovjek je biće neba i zemlje. U križu se križaju ravnina i visina, nebo i zemlja, Bog i čovjek. Križ je susretište neba i zemlje. Čovjek je raspeto stvorenje: raspet između neba i zemlje, između dobra i zla, između svjetla i tame, između visina i ponora, između pohlepe i dara.

Križ je znak. Nalazi se na tornjevima i raskršćima, u kućama i na prsima. Križ znači križanje iliti raskršće. Čovjek pred križem čovjek je na raskršću: hoće ili neće prihvatiti riječ Onoga koji je prvi nosio križ: „Ako tko hoće ići za mnom, neka se odrekne sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom“ (Mt 16,14). A taj križ je bolest ili nevolja, rat ili tuga, neimaština ili zloća, čovjekova ćud vlastita ili tuđa, čovjek sam.

Križ na križanju putokaz je na putu. Na njemu je ispisan pravac koji pokazuje. To je raspeti Krist. Isus jeza sebe rekao: „Ja sam put…k Ocu“ (Iv. 14,6). Križ je putokaz na kojem piše: Krist.

 

Križ pokazuje četiri smjera: gore, dolje, desno, lijevo, sjever, jug, istok, zapad. Putokaz svagda nudi izbor pravca. Natpis na križu, odnosno Krist raspeti, kazuje da svaki križni put, kojeg mu drago pravca lijevoj ili desnog, gornjeg ili donjeg, sjevernog ili južnog, istočnog ili zapadnog, vodi k Ocu. Veli se: Svi putovi vode u Rim. Rekli bismo: Svi kružni putevi vode u nebeski Jeruzalem.

Križ nije kraj. Uskrsnuće je kraj, i početak u isti čas. Križ pokazuje put prema uskrsnuću. Križ na grobu znak je na kraju puta.

Križ je putokaz. Bio on o vratu ili na zidu, na tornju ili na raskršću, u ruci ili na grobu, povornički križ ili križ krajputaš. Svagda je putokaz. Križ.

 

Ivan Golub

Profesor emeritus hrvatski je svećenik, teolog, povjesničar kulture, sveučilišni profesor, povjesnik, pjesnik i književni prevoditelj.

 

O AUTORU

Jeronim Bulić, dipl. ing. geologije u mirovini, rođen je u Garešnici 1940. godine. Bavio se naftno-geološkim istraživanjima, istraživanjima mineralnih i energetskih sirovina, tehničkog i ukrasnog kamena, te geotermalnih izvora. Sudjeluje u geološkim ekspedicijama na otoku Borneu. Od 1998. godine radi kao kustos u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu.

Izradom križeva iz drva (mahagonij, tikovina, maslina, orah i šljiva) , iz ugljena, ponekad u kombinaciji s kamenom, bavi se dvadesetak godina. Najčešći motiv je raspeti Krist i Bogorodica, te drugi kršćanski simboli. Autorovi križevi nalaze se u privatnim zbirkama u Tokiju, Dublinu, Bostonu, Mineapollisu, San Franciscou, Livnu, Hvaru, Splitu, Otočcu i Zagrebu.

Virtualna izložba Ane Horvat i Alane Kajfež "Poetika raslojavanja"

OBJAVLJENO: 12.08.2020 09:02

Ana Horvat i Alana Kajfež dvije su umjetnice koje jasno artikuliranim umjetničkim izrazom nadilaze tradicionalno poimanje kiparstva te suvremenim promišljanjem stvaraju nešto novo i drugačije. Obje istražuju i iskušavaju različite kiparske discipline, tehnike i materijale. Njihove samostalne izložbe tijekom 2017./ 2018. godine u Galeriji „Idealni grad“ privukle su veliki broj posjetitelja. Zajedničkom virtualnom izložbom „Poetika raslojavanja“ dvije se istaknute umjetnice mlađe generacije predstavljaju s deset radova.

„Španciramo Zagrebom-Susedgrad 2020.“

OBJAVLJENO: 09.07.2020 13:44

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na izložbu likovnih amatera „Španciramo Zagrebom-Susedgrad 2020.“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5, (Gajnice). Izložbu možete pogledati od 14. srpnja do 14. kolovoza 2020. radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan! Izložba je partnerstvo/suradnja centara za kulturu grada Zagreba, kroz program " Programi likovnog amaterizma grada Zagreba". Ova izložba je nastala organizaciji Centra za kulturu i informacije Maksimir i Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Dobro nam došli!

Tomislav Šilipetar "Distance"

OBJAVLJENO: 28.05.2020 15:22

Čast nam je pozvati Vas na izložbu: Tomislav Šilipetar „Distance“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Izložbu možete pogledati od petka 5. lipnja do 10. srpnja 2020. godine, a možete je razgledati radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!