Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

"Križevi" Jeronima Bulića u Galeriji "Idealni grad"

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe "Križevi" Jeronima Bulića u petak, 4.09.2015. u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 16.09.2015.

PROSLOV

Križ

 

Križ, to su dvije grede. Jedna vodoravna, druga okomita. Na njemu je Raspeti. To je Isus. Ali to je i svaki čovjek. Čovjek je biće neba i zemlje. U križu se križaju ravnina i visina, nebo i zemlja, Bog i čovjek. Križ je susretište neba i zemlje. Čovjek je raspeto stvorenje: raspet između neba i zemlje, između dobra i zla, između svjetla i tame, između visina i ponora, između pohlepe i dara.

Križ je znak. Nalazi se na tornjevima i raskršćima, u kućama i na prsima. Križ znači križanje iliti raskršće. Čovjek pred križem čovjek je na raskršću: hoće ili neće prihvatiti riječ Onoga koji je prvi nosio križ: „Ako tko hoće ići za mnom, neka se odrekne sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom“ (Mt 16,14). A taj križ je bolest ili nevolja, rat ili tuga, neimaština ili zloća, čovjekova ćud vlastita ili tuđa, čovjek sam.

Križ na križanju putokaz je na putu. Na njemu je ispisan pravac koji pokazuje. To je raspeti Krist. Isus jeza sebe rekao: „Ja sam put…k Ocu“ (Iv. 14,6). Križ je putokaz na kojem piše: Krist.

 

Križ pokazuje četiri smjera: gore, dolje, desno, lijevo, sjever, jug, istok, zapad. Putokaz svagda nudi izbor pravca. Natpis na križu, odnosno Krist raspeti, kazuje da svaki križni put, kojeg mu drago pravca lijevoj ili desnog, gornjeg ili donjeg, sjevernog ili južnog, istočnog ili zapadnog, vodi k Ocu. Veli se: Svi putovi vode u Rim. Rekli bismo: Svi kružni putevi vode u nebeski Jeruzalem.

Križ nije kraj. Uskrsnuće je kraj, i početak u isti čas. Križ pokazuje put prema uskrsnuću. Križ na grobu znak je na kraju puta.

Križ je putokaz. Bio on o vratu ili na zidu, na tornju ili na raskršću, u ruci ili na grobu, povornički križ ili križ krajputaš. Svagda je putokaz. Križ.

 

Ivan Golub

Profesor emeritus hrvatski je svećenik, teolog, povjesničar kulture, sveučilišni profesor, povjesnik, pjesnik i književni prevoditelj.

 

O AUTORU

Jeronim Bulić, dipl. ing. geologije u mirovini, rođen je u Garešnici 1940. godine. Bavio se naftno-geološkim istraživanjima, istraživanjima mineralnih i energetskih sirovina, tehničkog i ukrasnog kamena, te geotermalnih izvora. Sudjeluje u geološkim ekspedicijama na otoku Borneu. Od 1998. godine radi kao kustos u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu.

Izradom križeva iz drva (mahagonij, tikovina, maslina, orah i šljiva) , iz ugljena, ponekad u kombinaciji s kamenom, bavi se dvadesetak godina. Najčešći motiv je raspeti Krist i Bogorodica, te drugi kršćanski simboli. Autorovi križevi nalaze se u privatnim zbirkama u Tokiju, Dublinu, Bostonu, Mineapollisu, San Franciscou, Livnu, Hvaru, Splitu, Otočcu i Zagrebu.

Edit Glavurtić "Skice iz Edena" - izložba je produžena do 18.6.2021.

OBJAVLJENO: 26.05.2021 16:47

Radi interesa publike, izložba Edit Glavurtić „Skice iz Edena“ produžena je do 18.6.2021. Izložbu možete pogledati u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice) radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Dobro nam došli! Ulaz je slobodan!

Edit Glavurtić „Skice iz Edena“

OBJAVLJENO: 23.04.2021 12:16

Čast nam je pozvati Vas na izložbu Edit Glavurtić „Skice iz Edena“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Izložbu možete razgledati od petka 30. travnja do 26. svibnja 2021. godine, radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Dobro nam došli! Ulaz je slobodan!

Uskršnja izložba dječjih radova 2021.

OBJAVLJENO: 31.03.2021 12:26

U sklopu dugogodišnje manifestacije „Uskrs u Susedgradu“ za Vas smo pripremili izložbu likovnih radova polaznika Likovnog atelijera i učenika razredne nastave OŠ Bana Josipa Jelačića, OŠ Vrapče i OŠ Dragutina Domjanića koji su sudjelovali na kreativnim likovnim radionicama u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad povodom Uskrsa. Radionice su bile kreativnog, likovnog i zabavnog karaktera i omogućile su polaznicima izradu malih umjetničkih djela koja možete pogledati u Centru i u našoj online foto galeriji.