Vanja Radauš "Energija stilizirane i ekspresivne forme" iz Zbirke umjetnina Damira Ujevića

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Čast nam je pozvati Vas na svečano otvorenje izložbe iz Zbirke umjetnina Damira Ujevića: Vanja Radauš „Energija stilizirane i ekspresivne forme“ u Galeriji „Idealni grad“ (Argentinska 5/I) Gajnice, u petak 9. prosinca 2016. u 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 9. siječnja 2017. i može se pogledati radnim danom od 9 do 18 sati. Ulaz je slobodan. Dobro nam došli!

Vanja Radauš

I Vanja Radauš I

Djela iz Zbirke umjetnina Damira Ujevića

Vanja Radauš veliko je ime hrvatskog kiparstva. Intrigantnog i raznolikog opusa, s konstantom u pristupu. Umjetničkom eruptivnošću, silnom stvaralačkom energijom Radauš osmišljava djela kiparskog vitaliteta. Malo je umjetnika koji su u formama pročišćenog volumena, mjeri stilizacije i otvorenosti ekspresionistički razvedene površine, uspjeli izgraditi autentični izraz, opredmetiti silnice naboja i u zaglađenosti plohe i pulsiranju kiparskog tkiva.

U dojmljivoj zbirci obitelji Ujević, koju je s mnogo zanosa oblikovao Damir Ujević, zbirke koja ima svoj začetak, i kasniju razložnu popunu u Damirovoj profesiji, posebno mjesto zauzimaju skulpture Vanje Radauša. Damir Ujević kao vrhunski ljevač umjetnina prijateljuje s mnogim umjetnicima, te s razumjevanjem i poštivanjem doživljava umjetnička djela. Segmente svoje zbirke u pomno pripremanim izložbama prezentirao je u više navrata u galeriji Idealni grad. U dva navrata to su bile izložbe (dakako u komornim dimenzijama) vezane uz spomeničku skulpturu Zagreba, izložba kvarteta kipara S. Sikirice, T. Ostoje, V. Radauša, K. Kovačića, te samostalna izložba Branka Ružića. Svaka od njih svojim visokim vrijednosnim dosezima potvrdila je kreativnu uvjerljivost i osobnost svih sudionika izložbi.

Radauš u svojoj interpretaciji figurativnog dodiruje različitu motiviku, aktove, žene iz svoje rodne Slavonije, prikaz Kristovog raspeća, s jednim od vrhunaca čitavog opusa, ciklusom Panopticum Croaticum. Sjajnom modelacijom Radauš je uravnotežio odnos detalja i cjeline u preglednim kompozicijama, pretežno naglašenog vertikaliteta. Trag ruke i kiparskih pomagala osjeća se u tvarnosti kiparske epiderme koja svjetlosnim mijenama dobiva novu dimenziju. Ova opća načela u oblikovanju majstora izrastaju do vlastitosti stila, Radauševe kiparske emotivnosti kojom sadržajnost uključuje i strast i meditaciju. Ljepota se sama po sebi razumije, no kod Raduša ona nije tek površno atraktivna, već ona ima smisla i trajanja. Žene su i simbol i tradicija, oporost življenja i nježnost prisnosti. Šokice i naricaljke, žetelice i majke s uzdignutom dječjom kolijevkom govore o dostojanstvu utkanom u svakodnevnicu.

Njihova portretnost gurnuta je u drugi plan,likovi označavaju širinu kraja kroz svojevrsnu paradoksalnost dojma, stamenost i prikrivenu konotaciju poetskog. Ljuskovitost u tretmanu draperije, slojevita zgusnutost gradivnih partija, užljebljenja (crteži) na površini, dovode do ekspresije početne statičnosti te se i u tom suodnosu prepoznaje Radauševa sinteza epskog i lirskog. U slutnji dramatskog kroz iskru umjetničkog, ljudskog posvojenja, u skulpturama odmjerenih varijacija u svrhu produbljivanja ideje. Slavonke u lozi karijatida jedan su vid kompozicijskog adiranja sa svojim antipodom u skulpturama složenijeg scenarija forme. Lomnost forme, unutrašnji prostori, dinamičnost obrisa, dramatika stanja, bogatstvo vizura elementi su koji zatočene, misaone, posrnule dovode do bola, tjeskobe izgubljenosti. I svejedno da li radi o proroku Jeremiji, zatvoreniku, bludnici. Ili neimenovanom aktu, torzu koji ogoljelom putenošću odražavaju isto raspoloženje. I u raspetom Kristu odjekuje patnja Golgote. Radauš u njima podiže kiparski napetost do praska, iako uvijek ima na umu jedinstvo volumena, i u nemiru sačuvanu čitkost siluete.

Orijentir u Radauševom opusu prikazi su velikih imena hrvatske umjetnosti, glazbe, likovnosti, književnosti, upamćenih i po njihovim tragičnim sudbinama. U zbirci Ujević nalazimo ih nekoliko, kao sastavnice ciklusa Ponopticum Croaticum, Franju Krežmu i Slavu Raškaj. Svoje velike talente su podarili i iz svoje tjelesne krhkosti i muke života. Radauš  iz njih izvlači epicentre snage, emotivnost daleko od svake sladunjavosti.

Zanimljiva dionica Radauševog opusa njegove su dekalkomanije, slikarske tehnike koju je po nekim izvorima Radauš unio u svijet kompozicije. Apstraktne slike nastale srazom dviju oslikanih površina primjeri su slobodno otisnutih oblika, ali i izrasle impulsom kontroliranog slučaja. No i u nepredmetnosti motivskog sluti se i asocijativnost izgleda, poput stvarnog i imaginarnog krajolika, s ekspresijom boje u svim partijama prikaza. Radauševe slike korespondiraju sa skulpturama slobodnijeg tretmana površine, pomaka narativnog.

Ova izložba, bar u naznakama, govori o umjetniku bez čijeg bi djela hrvatska umjetnost dvadesetog stoljeća bila bitno siromašnija. I svaki nas susret s Radauševom umjetnošću istinski obogaćuje. Jer izraz je to kojem se mora vjerovati.

Stanko Špoljarić

Mirela Brescher „U tišini“

OBJAVLJENO: 18.09.2020 13:33

Čast nam je pozvati Vas na izložbu: Mirela Brescher „U tišini“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Izložbu možete razgledati od petka 25. rujna do 12. listopada 2020. godine, radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Izložba: "Susedgradski talenti"

OBJAVLJENO: 28.08.2020 15:06

Čast nam je pozvati Vas na izložbu: „SUSEDGRADSKI TALENTI” u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Izložbu možete pogledati od 28.8 do 15.9.2020. godine radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Virtualna izložba Ane Horvat i Alane Kajfež "Poetika raslojavanja"

OBJAVLJENO: 12.08.2020 09:02

Ana Horvat i Alana Kajfež dvije su umjetnice koje jasno artikuliranim umjetničkim izrazom nadilaze tradicionalno poimanje kiparstva te suvremenim promišljanjem stvaraju nešto novo i drugačije. Obje istražuju i iskušavaju različite kiparske discipline, tehnike i materijale. Njihove samostalne izložbe tijekom 2017./ 2018. godine u Galeriji „Idealni grad“ privukle su veliki broj posjetitelja. Zajedničkom virtualnom izložbom „Poetika raslojavanja“ dvije se istaknute umjetnice mlađe generacije predstavljaju s deset radova.