Glazba u mom kvartu - Minstreli u Susedgradu

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

U sklopu projekta Hrvatske glazbene mladeži "Glazba u mom kvartu", Ansambl za ranu glazbu MINSTREL održat će u srijedu 27.veljače 2013., u 13 sati, u dvorani CZKIO Susedgrad u Gajnicama (Argentinska 5), edukativni koncert.

 

Koncert organiziramo u suradnji s našim osnovnim školama, ali je svaki ljubitelj srednjevjekovne, renesansne i barokne glazbe dobro došao!


 

Ansambl za ranu glazbu MINSTREL sastavljen je od mladih pjevača i instrumentalista koji izvode vrhunska djela srednjovjekovne, renesansne i barokne glazbe na autentičnim instrumentima i iz originalnih notnih zapisa, a “svekolik dojam podupire slikovitost kostima izvođača. U svom nastojanju da dočara atmosferu i duh starih vremena MINSTREL osvaja publiku simpatičnim nadopunjavanjem mladosti i profesionalizma, kvalitetne izvedbe i spontanosti u nastupu ."

(N. Javornik ;”Vjesnik",1993.g.)

 

Ansambl je odabrao ime MINSTREL (svirač, pjevač i zabavljač na srednjovjekovnom engleskom dvoru), jer želi publici na takav način približiti najljepše skladbe rane glazbe.

Program sačinjavaju duhovne i svjetovne skladbe različitog karaktera i sadržaja, oblika i izvođačkog sastava. Težnja ansambla je da pored vrhunskih europskih skladatelja (Dowland, Morley, Farmer, Susato, Arbeau...) predstavi slušateljstvu rijetko izvođena glazbena dostignuća hrvatskih autora toga vremena i stranih skladatelja koji su djelovali na našoj obali (Cecchini, Lukačić, Skjavetić, Motovunjanin, Usper, Courtoys, Puliti …).

 

MINSTREL je osnovan 1992.g u Zagrebu (u sklopu V.A. ”Vatroslav Lisinski”) na temelju iskustava koja su njegovi članovi stekli djelujući u drugim ansamblima za ranu glazbu (Cappella Ragusina, Syntagma musicum, Universitas studiorum Zagrabiensis, Vox antiqua i Andrea de Antiquis Broken Consort kojega je ovaj ansambl nasljednik).

Samostalni koncert u Mimari te ubrzo zatim snimanje filmske priče SAN za HRT otvorili su MINSTRELU vrata u koncertne dvorane: KD Vatroslav Lisinski, HGZ, Galerija SC, Dverce , Ilirska Dvorana; u Krapini, Osijeku, Čakovcu, na festivalu IDRIART, na srednjevjekovnoj manifestaciji “Venerin put” u Škofjoj Loki u Sloveniji, na otvorenju Krčkog sajma te  na mnoge svečanosti u dvorcima i crkvama zagrebačke okolice (Začretje, Stubičke toplice, Bežanec, Trakošćan, Maruševac…). 1996. godine nastupili su na Dubrovačkim ljetnim igrama. MINSTREL se bavi i scenskom glazbom i surađuje s dramskim umjetnicima, pa je 1995. snimio glazbenu matricu za predstavu "Dundo Maroje" kazališta "Gavella". 1997. ansambl Minstrel je nastupio u finalu natjecanja u sklopu Festivala rane glazbe u Yorku (Engleska) s velikim uspjehom, pa je kao rezultat toga nastupio na dva koncerta u Londonu te snimio materijal za  CD s programom hrvatske rane glazbe za Deutsche Rundfunk Köln.

Prošle godine proslavili su 20 godina svog postojanja…a to je tek početak!

Svjetski dan glazbe

OBJAVLJENO: 19.06.2020 16:01

Danas se diljem svijeta u 120 zemalja slavi Svjetski dan glazbe. Počelo je u Parizu 21. lipnja 1982. godine pod nazivom „Fête de la Musique“ (Festival glazbe). Obilježava se na pozornicama i gradskim trgovima besplatnim nastupima s ciljem približavanja glazbenog sadržaja svim prolaznicima. Kulturna scena je bogata raznolikim sadržajem i sigurno ćete pronaći nešto po svom glazbenom ukusu. Ovom prilikom se želimo sjetiti nekih glazbenika koji su zasvirali u našem Centru i time obogatili naše večeri: Zdenka Kovačićek, Đani Stipaničev, Lovro Pogorelić, Sandra Bagarić, Mirko Švenda Žiga, Zrinka Posavec, Renata Sabljak, Matija Dedić, Petrit Çeku i mnogi drugi.

"Večer španjolske gitare" - Srđan Bulat

OBJAVLJENO: 05.03.2020 12:00

Ola amigos :) Izuzetna nam je čast pozvati Vas na "Večer španjolske gitare", glazbeno putovanje bogatom španjolskom glazbenom kulturom pod vodstvom prvaka mlađe gitarističke generacije, SRĐANA BULATA. Putevima Cordobe,Toleda, Granade putujemo 3.4.2020. u 19,30 sat. Vaš, Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Ulaznice za koncert mogu se kupiti u Centru, radnim danom od ponedjeljka do petka od 9,00 do 19,00 sati. Cijena ulaznice: 30,00 kn; Argentinska 5, Gajnice, I. kat; 01/ 345 27 22, info@czkio-susedgrad.hr

Sandra Bagarić - još jedna glazbena poslastica u Susedgradu

OBJAVLJENO: 13.02.2020 10:47

Operna pjevačica, glumica, zvijezda mjuzikla i opereta kazališta Komedija, Sandra Bagarić održat će solistički koncert u dvorani Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5, u srijedu 4.3.2020. s početkom u 19,30 sati. Neka vas inspirativan nastup vrhunske glazbene dive uz klavirsku pratnju profesora Darka Domitrovića uvede u glazbenu čaroliju ususret Danu žena. Ulaznice se mogu kupiti u Centru, radnim danom od ponedjeljka do petka od 9,00 do 19,00 sati. Cijena ulaznice: 40,00 kn; Argentinska 5, Gajnice, I. kat; 01/ 345 27 22, info@czkio-susedgrad.hr.