Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Recentni izbor raspela u suvremenom hrvatskom kiparstvu iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Čast nam je pozvati Vas na izložbu „Recentni izbor raspela u suvremenom hrvatskom kiparstvu iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević” u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Izložbu možete razgledati od 15. prosinca 2021. do 14. siječnja 2022. godine, radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan! Dobro nam došli! Molimo Vas da se prilikom programa pridržavate epidemioloških mjera zaštite od COVID-19, u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Recentni izbor raspela u suvremenom hrvatskom kiparstvu iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević

I ovom izložbom nastavlja se uspješna suradnja Galerije Idealni grad i Ljevaonice umjetnina Ujević. Naime, već godinama u ovom izložbenom prostoru Ljevaonica umjetnina Ujević predstavlja hrvatskoj kulturnoj javnosti u recentnom izboru kiparska djela iz svojega bogatog fundusa. Stoga se može tvrdnju o uspješnoj suradnji dviju institucija potkrijepiti ne samo brojnim djelima istaknutih kipara nego i temporalnom sastavnicom jer je riječ o dužem vremenskom razdoblju za koje se može kazati da ima i tradicijska obilježja. Upravo na tim činjenicama koncipirana je i ova izložba koja rječito i utemeljeno govori u prilog dugogodišnjoj suradnji, te, stoga, bez pretjerivanja konstatiramo da ima zapažen odjek u kulturnom ozračju grada Zagreba dajući vrijedan prinos njegovoj izložbenoj djelatnosti. Kad podsjećamo da je Ljevaonica umjetnina Ujević integralni čimbenik u izložbenom programu Galerije Idealni grad tada valja skrenuti pozornost i na činjenicu da je razlog tome što svaka nova prezentacija iz fundusa otkriva i novi pogled na suvremeno hrvatsko kiparstvo u njegovim vrhunskim ostvarenjima odlivenim i oblikovanim u bronci i drugim metalima. Drukčije rečeno, svaka izložba u Galeriji Idealni grad nije samo dobra prigoda da se bolje upoznaju kiparska djela iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević nego i percipira jedinstveno umijeće lijevanja kiparskih djela u bronci. A upravo je to umijeće lijevanja bronce stvaralačko prožimanje, odnosno, kreativna suradnja s kiparima i uzvisilo autoritet Ljevaonice u respektabilnu profesionalnu instituciju u užem i širem kontekstu, dakle, u domicilnom prostoru, to jest, u suvremenoj hrvatskoj kulturi. i, s referentnim djelima i u europskom kulturnom miljeu.

Kiparska djela postavljena na izložbi Raspela u suvremenom hrvatskom kiparstvu otkrivaju da je produkcija na toj velikoj i važnoj kršćanskoj temi iznimno privlačna suvremenim kiparima o čemu najbolje govore sama djela u izložbenom prostoru. Isto tako valja spomenuti da je suradnja Ljevaonice s najistaknutijim suvremenim hrvatskim kiparima utjecala na produkciju potvrđujući visoku razinu majstorskoga umijeća lijevanja u bronci najzahtjevnijih kiparskih formi. Morfološka razvedenost i stilska raznovrsnost razvidna u izloženim kiparskim djelima podvlači činjenicu koju sam smatrao potrebnim istaknuti već u prvim rečenicama ovoga teksta da je kršćanska tema Raspela intrigantan kiparski izazov ( i ne samo kiparski!) nego i u drugim jezicima i medijima što čitamo u hrvatskoj i europskoj impresivnoj baštini. Naime, ta je činjenica amalgamirana u velikim stilskim slogovima koje listamo kroz povijest umjetnosti kao i u samim temeljima moderne umjetnosti te u djelima suvremenih umjetnika različitih autorskih obilježja.

Upravo to potvrđuju petnaest suvremenih hrvatskih kipara svojim djelima postavljenim u izložbenom prostoru Galerije Idealni grad u kojima se prepoznaju njihova autorska obilježja u širokom rasponu od suvremenih klasika počev od Stipe Sikirice i istaknutog kipara tradicijskoga oblikovnoga postupka Krune Bošnjaka. Crtu kontinuiteta podvlače autori koji su klasično kiparsko oblikovanje snažnije proželi suvremenom interpretacijom: Miro Vuco, Kuzma Kovačić , Mile Blažević, Kažimir Hraste, Mladen Mikulin, Petar Barišić... i, dakako, i oni autori koji su bliskim kiparskim načelom motiv Raspela koncepcijski razvijali u svojim kiparskim formama: Anđelko Odak, Petar Ujević, fra Joakim Jaki Gregov... Obnovljenim tradicijskim zanosom i kiparskim umijećem oblikovali su motiv Raspela Petar Dolić, Ilija Skočibušić, Stjepan Divković i Tomislav Kršnjavi unoseći svojim djelima vrijedan prinos kiparskim vrijednostima. Različitim kiparskim postupcima autori su oblikovali forme na tradicijskom kiparskom načelu ne potirući njegove premise nego su ih invencijom osnažili, dakle, kiparsku matricu nisu ponavljali, nego obnovili, stoga su, valja naglasiti, novim pristupom starom postupku stvarali nove likovne vrijednosti suvremenog hrvatskog kiparstva.

Milan Bešlić

 

Recentni izbor raspela u suvremenom hrvatskom kiparstvu iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević

Izložba: Tamara Sekulić "Hladna toplina" - Galerija "Idealni grad"

OBJAVLJENO: 26.05.2022 16:23

Čast nam je pozvati Vas na izložbu Tamare Sekulić „Hladna toplina“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Otvorenje izložbe u srijedu 8.6.2022. u 19,00 sati. Izložbu možete razgledati od 8.6. do 24.6.2022. godine. Radno vrijeme galerije je od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Izložba: Celestina Vičević "Shakti" - Galerija "Idealni grad"

OBJAVLJENO: 12.05.2022 20:04

Pogledajte izložbu Celestine Vičević „Shakti“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Otvorenje izložbe u srijedu 18.5.2022. u 19,00 sati. Izložbu možete razgledati od 18.5. do 3.6.2022. godine. Radno vrijeme galerije je od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Sudjelujte u online izložbi: "USKRSNA PISANICA" 2022.

OBJAVLJENO: 11.04.2022 15:06

Pozivamo sve zainteresirane, bez obzira na dob, da se uključite u online izložbu Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad svojim likovnim radovima na temu USKRSNE PISANICE. Svoje radove pošaljite već danas! Pisanicu možete oslikati na pravom jajetu, modelirati ili naslikati na papiru koristeći likovne tehnike koje želite (tempere, bojice, kolaž…). Možete se služiti simbolima, raznim kombinacijama biljnih ornamenata i geometrijskih ukrasnih likova ili jednostavno slikajte što vam srce želi. Naslikajte svoju pisanicu i poklonite je cijelom svijetu kao simbol novog života. Likovne radove fotografirajte i pošaljite na mail adresu: ivana@czkio-susedgrad.hr, a mi ćemo ih objaviti u našoj online galeriji na Facebook i web stranici Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Broj radova nije ograničen. SRETAN VAM USKRS!