Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Kvartet kiparskih osobnosti u Galeriji "Idealni grad"

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, u Galeriji „Idealni grad“, Argentinska 5 (Gajnice) održat će se u petak, 04.10.2013. u 19 sati svečano otvorenje izložbe djela Vanje Radauša, Tomislava Ostoje, Stipe Sikirice i Kuzme Kovačića. Izložba nosi naslov Kvartet kiparskih osobnosti, a sve skulpture su iz Zbirke umjetnina Ujević.

Naš stalni vanjski suradnik Stanko Špoljarić o spomenutim autorima napisao je sljedeće:

 

Vanja Radauš predstavljen je na izložbi uglavnom djelima već legendarnog ciklusa  hrvatske umjetnosti “Panopticum  croaticum “  (1959 – 1961) u kojem je na dramatičan način, snažno do potresnosti prikazao prerano preminule velikane hrvatske  kulture i umjetnosti (A.G. Matoš, S.Raškaj, F.Krežma), dajući  ljuskovitoj  površini volumena  jaku ekspresivnu notu, s portretnošću likova  koja nadilazi puku opisnost. Razorena epiderma sukladna je sadržajnosti skulptura, rasapu općeljudskog kroz životni put pojedinca.

Tomislav Ostoja majstor je portretne figure i akta. Tako je izražajnošću volumena donio lik pape Ivana Pavla II, dajući mu u izrazu blagost svetosti. Kod ženskog akta putenošću oblika naznačio je senzualnost figura. U odmjerenosti forme i vidu anatomske redukcije Ostoja stilizacijom postiže uvjerljivost tjelesnog, erotičnost naznačenu kroz odnos činjeničnog i znaka. Karakterističnom silhuetom Ostoja definira volumen, vidljiv  u raznovrsnosti pogleda, odraza njegove umjetničke  maštovitosti.

Stipe Sikirica  predstavljen je djelima tematske raznovrsnosti. I alkar (konjanik)  i akt srodni su u čvrstoći svoje oblikovnosti, bliski monumentalnom i u komornosti, bliži epskom nego li lirskom, no s osjetljivošću za nenametljivu bljeskovitost  ploha. Sikirica odbacuje sve suvišno, te mu i detalji urastaju u  osnovno tkivo skulpture. U prikazu Krista javlja se i iskra ekspresije, prvenstveno kompozicijom lomne razvedenosti,  premda je i dalje zaobljenost forme  u prvom planu.

Kuzma Kovačić predstavljen je segmentom (uz portret F. Tuđmana), scenama biblijske inspiracije. Od poetičnosti betlehemskih jaslica, djelu složenog scenarija, do golgotskog  martirija u sceni Kristovog raspeća. Vibrantnošću površine s aktivnom ulogom svijetla, jedinstvom  oblikovne „zrnatosti“ pulsirajuće ekspresije, Kovačić je u sakralnoj umjetnosti dosegao  razinu iskrene upućenosti transcedentalnom, simbolično vidljivoj i u arhitektonici  crkvice,  izvedenoj u perforiranosti slikovite forme.

GALERIJA „IDEALNI GRAD“ RASPISUJE NATJEČAJ ZA IZLAGANJE U 2023. GODINI

OBJAVLJENO: 13.06.2022 15:01

Natječaj je otvoren od 13.6. do 2.9.2022.

IZLOŽBA „OD TOČKE DO LIKOVNE INTERPRETACIJE VELIKIH UMJETNIKA“ U CZKIO SUSEDGRAD

OBJAVLJENO: 02.06.2022 12:56

U Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad možete pogledati izložbu „Od točke do likovne interpretacije velikih umjetnika“ malih artista iz odgojne skupine“ Krijesnice“ Dječjeg vrtića „Gajnice“ od 3.6. do 26.8.2022. godine svakim radnim danom od 10,00 do 18,00 sati. Izložba obuhvaća dio likovnih radova nastalih tijekom četiri godine zajedničkog druženja, učenja i likovnog stvaralaštva kroz različite likovne tehnike i sredstva. Djeca su se upoznavala sa osnovnim likovnim elementima, likovnim pravcima, poznatim umjetnicima te su se izražavala kroz različite likovne medije, učili i poticali kreativnost kroz likovne projekte. A rezultat svega toga su orginalni i iskreni dječji radovi. Dobro nam došli! Ulaz je slobodan.

Izložba: Tamara Sekulić "Hladna toplina" - Galerija "Idealni grad"

OBJAVLJENO: 26.05.2022 16:23

Čast nam je pozvati Vas na izložbu Tamare Sekulić „Hladna toplina“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Otvorenje izložbe u srijedu 8.6.2022. u 19,00 sati. Izložbu možete razgledati od 8.6. do 24.6.2022. godine. Radno vrijeme galerije je od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!