Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

"Tradicijske dječje igračke iz Hrvatske" - Izložba Etnografskog muzeja u Galeriji "Idealni grad"

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Pozivamo vas na izložbu Etnografskog muzeja iz Zagreba „Tradicijske dječje igračke iz Hrvatske“ koja će se održati u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 ( Gajnice ). Autorica izložbe je dr.sc. Iris Biškupić Bašić , a svečano otvorenje dogodit će se u petak, 4. travnja 2014.u 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 2. svibnja 2014., a ulaz je slobodan.

Tradicijske dječje igračke iz Hrvatske - Izložba Etnografskog muzeja, Zagreb

O izložbi više govori tekst kataloga:      

 

 

U svom bogatom fundusu Etnografski muzej posjeduje zbirku tradicijskih dječjih igračaka. Uz one koje su izrađivala djeca ili njihovi odrasli ukućani najbrojniji dio su igračke nastale umijećem vještih rukotvoraca, stanovnika pojedinih sela u organiziranim zadrugama. One pripadaju dijelu iznimno bogate hrvatske tradicijske kulture i povijesti sačuvane do današnjih dana.

Organizirana izrada igračaka, u kućnoj, obiteljskoj radinosti, započela je u Hrvatskoj potkraj 19. i početkom 20.stoljeća, i to najprije u Hrvatskom zagorju i Prigorju, a potom u Dalmatinskoj zagori. Stanovnici pojedinih sela bavili su se izradom dječjih igračaka koje su izrađivali za prodaju diljem Hrvatske, ali i za europske zemlje.

Kako je tijekom 20. stoljeća sustav društvenog i kulturnog razvoja uz ubrzanu urbanizaciju i industrijalizaciju nametnuo i promjene u načinu proizvodnje i života na selu, i u mnogim sastavnicama mijenjao i sam folklorni likovni i oblikovni izraz, tako ne čudi da je i izrada dječjih igračaka u drugoj polovici 20. stoljeća uvelike smanjena. Nakon pojave modernijih i jeftinijih industrijskih igračaka, mnogo se toga promijenilo. Izgubio se interes za drvenu, ručno izrađenu domaću igračku. Proizvođači su smanjili asortiman, a ugasila su se i neka mjesta na kojima su u prošlosti nudili svoje proizvode. Mlađi naraštaji nisu pokazivali interes da nastave posao svojih predaka, odlazili su u tvornice i u veća gradska središta kako bi lakše i bolje osigurali svoju egzistenciju. Ne čudi što je proizvodnja u selu Vidovcu nedaleko Zagreba i Zelovu nedaleko Sinja stagnirala i na posljetku se potpuno ugasila. Ipak se u selima Hrvatskoga zagorja, zahvaljujući upornosti pojedinaca, koji su svoju ponudu proizvoda prilagođavali novim generacijama, izrada igračaka uspjela održati. Laz Bistrički, Laz Stubički, Gornja Stubica, Tugonica, Turnišće, Marija Bistrica, Globočec, Jerovec, Dubravec, naselja su koja se nalaze u istočnom dijelu Hrvatskoga zagorja na putu prema najvećem hodočasničkom mjestu u Hrvatskoj - Mariji Bistrici, a to je jedan od važnih razloga njihova opstanka.

Drvene dječje igračke izrađivali su pojedinci, uglavnom muškarci, i to ručno, pa je svaka igračka svojevrsni jedinstveni izvorni primjerak. Svakako one nose sva obilježja kraja u kojem su nastale. Motivi koje su izrađivali uvijek su bili životinjski likovi, plesači na štapu, leptiri na štapu, svirale, prijevozna sredstva, dječji namještaj. Svaka je njihova igračka, kako nekada tako i danas, ručni rad, gotovo unikatni primjerak. Iako se u početnoj fazi izrade igračke danas već koriste i strojevima za grublju obradu, ipak se svaki dio i dalje dorađuje ručno, oblikuje nožićem, pili i sastavlja čavlićima ili ljepilom te uvijek maštovito oslikava.

Keramičke igračke rad su malobrojnih lončara koji imaju dara za oblikovanje manjih predmeta. Najčešće izrađuju ptičice koje se pune vodom zvane žlaburači, vrčiće i razne životinjske likove kao kravice, zečiće, praščiće te maleno posuđe. Još uvijek rade na nožnom lončarskom kolu, koje su prilagodili današnjem vremenu pa ga često pokreće i električna energija, pri izradi koriste glinu, a igračke glaziraju uglavnom zelenim i smeđim tonovima.

Drvene dječje igračke s područja Hrvatskoga zagorja posljednjih su godina jedan od najatraktivnijih proizvoda narodnog rukotvorstva Krapinsko-zagorske županije. Njihov je izričaj nepromijenjen već generacijama pa su zahvaljujući i toj činjenici uvrštene na Popis zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara upisanih u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Na taj je način jedno od tradicijskih umijeća dobilo na značaju i trajnoj zaštiti, a upisom Umijeća izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskoga zagorja na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine baštine čovječanstva 2009. godine, potvrđena je njihova važnost i vrijednost na svjetskoj razini.  

Danas se u narodnom stvaralaštvu vide veliki pomaci ne samo u tehničkoj obradi i visokoj dorađenosti same igračke, već i njezino likovno oblikovanje koje teži većoj dopadljivosti, a time i boljoj prodaji. Ovom izložbom želimo potaknuti interes posjetitelja, a posebno djece za narodnim stvaralaštvom, približiti publici ljepotu igračke, raznolikost motiva i materijala od kojih su rađene, upoznati ih s njihovom poviješću i potaknuti ih na buđenje svijesti o baštini i njezinoj vrijednosti .

 

dr. sc. Iris Biškupić Bašić, viša kustosica Etnografskog muzeja

Izložba: Tamara Sekulić "Hladna toplina" - Galerija "Idealni grad"

OBJAVLJENO: 26.05.2022 16:23

Čast nam je pozvati Vas na izložbu Tamare Sekulić „Hladna toplina“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Otvorenje izložbe u srijedu 8.6.2022. u 19,00 sati. Izložbu možete razgledati od 8.6. do 24.6.2022. godine. Radno vrijeme galerije je od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Izložba: Celestina Vičević "Shakti" - Galerija "Idealni grad"

OBJAVLJENO: 12.05.2022 20:04

Pogledajte izložbu Celestine Vičević „Shakti“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Otvorenje izložbe u srijedu 18.5.2022. u 19,00 sati. Izložbu možete razgledati od 18.5. do 3.6.2022. godine. Radno vrijeme galerije je od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Sudjelujte u online izložbi: "USKRSNA PISANICA" 2022.

OBJAVLJENO: 11.04.2022 15:06

Pozivamo sve zainteresirane, bez obzira na dob, da se uključite u online izložbu Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad svojim likovnim radovima na temu USKRSNE PISANICE. Svoje radove pošaljite već danas! Pisanicu možete oslikati na pravom jajetu, modelirati ili naslikati na papiru koristeći likovne tehnike koje želite (tempere, bojice, kolaž…). Možete se služiti simbolima, raznim kombinacijama biljnih ornamenata i geometrijskih ukrasnih likova ili jednostavno slikajte što vam srce želi. Naslikajte svoju pisanicu i poklonite je cijelom svijetu kao simbol novog života. Likovne radove fotografirajte i pošaljite na mail adresu: ivana@czkio-susedgrad.hr, a mi ćemo ih objaviti u našoj online galeriji na Facebook i web stranici Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Broj radova nije ograničen. SRETAN VAM USKRS!