Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Festival znanosti 2014. u Susedgradu

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Već desetu godinu za redom CZKIO Susedgrad sudjeluje u programima Festivala znanosti, a ove smo godine naše programe objedinili u jednom festivalskom danu, srijedi 9.04.2014., u vremenu od 12 - 20 sati. Svi će se programi odvijati u dvorani Centra (Argentinska 5, Gajnice), a ulaz je slobodan.

Origami radovi naših origamista na temu

Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad i ove godine sudjeluje u programu „Festvala znanosti 2014.“, međunarodnog projekta koji je u Hrvatskoj promovirao British Council u suradnji s Tehničkm muzejem iz Zagreba i svim hrvatskim sveučilištima, a čiji je glavni cilj popularizacija znanosti među građanstvom, prvenstveno mladim naraštajima.

Tema ovogodišnjeg festivala su VALOVI, a mi se u festivalska događanja uključujemo programima našeg „Festivala znanosti u Susedgradu“, čija će se glavna događanja odvijati u srijedu, 9.04.2014. u velikoj dvorani CZKIO Susedgrad (Argentinska 5 u Gajnicama).

Nastavljajući vrlo dobru suradnju s Hrvatskim origami društvom, započetu na prošlogodišnjem „Festivalu znanosti“, kao prvi dio našeg programa organiziramo u vremenu od 12 do 17 sati radionice „Origami i znanost“, koje će voditi Sanja Srbljinović Čuček. Nakon toga u 18 sati otvaramo izložbu origamija „Valovi i kristali“, da bismo festivalski dan završili u 18,30 sati, zanimljivom prezentacijom na Tribini „Ekološko danas“ u kojoj će nam dr.sc.Snježana Markušić približiti temu „Seizmički i morski valovi“.

 

Origami radionice "Origami i znanost":

Sonobe modul kao element origami kristala. Ravni i zakrivljeni nabor kao element vala.

Voditeljica radionice:

Ponijeta vizijom i značajem modernog origami arta u današnjem društvu, Sanja Srbljinović Čuček potiče origami izložbe i događanja u Hrvatskoj, u suradnji s AMPEU, Veleposlanstvom Japana, sveučilištima, otvorenim učilištima, galerijama, udrugama, knjižnicama i drugim kulturno-obrazovnim institucijama. Okuplja naše talente i zaljubljenike modernih origami kreacija, smišlja vlastite modele, objavljuje dijagrame u stranim origami publikacijama,  piše blog Origami art Novosti. Jedna je od osnivača Hrvatskog origami društva.

VALOVI I KRISTALI  Izložba origami arta

Koncepcija izložbe:

Origami je komunikacija znanosti i umjetnosti u papiru. Sinapsa kojom  najbolje ideje umjetnosti kliznu u u područje znanosti, a i obratno, ideje znanosti izražavaju svoj umjetnički duh. Origami otvara vrata novih spoznaja, kroz individualni doživljaj valova i kristala, presavijen u papiru. A te su spoznaje dostupne svakoj ruci, u svakoj životnoj dobi.

Tribina "Ekološko danas" "SEIZMIČKI I MORSKI VALOVI"

Koncepcija tribine:

„Kakav je odnos između seizmičkih i vodenih valova? Imali smo prilike vidjeti da su neke potrese pratili veliki morski valovi (tsunamiji), a neke nisu. Kada se kao posljedica potresa javljaju tsunamiji i da li su oni mogući i u manjim morima (Jadransko, Crno isl.) ili čak jezerima, bit će glavna tema o kojoj ćemo govoriti i razgovarati na našoj tribini.“

Voditeljica tribine:

Doc. dr. sc. Snježana Markušić

Rođena 13.travnja 1964. u Zagrebu gdje završava Osnovnu školu, Matematičko-informatički obrazovni centar i diplomira 1987. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, studij fizike, smjer geofizika s meteorologijom. Stupanj magistra prirodnih znanosti iz područja fizike (fizika unutrašnjosti Zemlje) stekla 1991. godine na Sveučilištu u Zagrebu, a godine 1997. doktorira s disertacijom “Determinističko seizmičko zoniranje Hrvatske postupkom računanja sintetičkih seizmograma”.

          Na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta radi kao docent.

            Znanstveni i stručni rad odnosi se na područje seizmologije, u sklopu čega se bavi istraživanjem seizmičnosti Hrvatske i susjednih područja, određivanjem brzina rasprostiranja valova potresa u kori i gornjem plaštu, magnitudom potresa, problemom lociranja potresa, određivanjem maksimalnih očekivanih akceleracija na površini Zemlje u cilju određivanja seizmičkog hazarda i definiranjem građe litosfere ispod Hrvatske na osnovi analize funkcija prijemnika. Sudjelovala u izradi novog kataloga potresa u Hrvatskoj za razdoblje od 1908-1993. godine. Provela seizmičko zoniranje Hrvatske u cilju definiranja seizmičkog hazarda i još puno toga o čemu ćemo je (ponešto) pitati na tribini.

 

Pozivamo Vas da nam se pridružite na nekom ili svim događanjima „Festivala znanosti“, a ako to nećete  biti u mogućnosti, izložbu origamija „Valovi i kristali“ možete razgledati do 29.04.2014., radnim danom od 10 – 18 sati (zbog činjenice da će izložba biti postavljena u velikoj dvorani u kojoj se odvijaju i neki drugi sadržaji, poželjna je prethodna najava).

Ne sudi knjigu po koricama - obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige

OBJAVLJENO: 25.10.2021 16:15

Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad u suradnji s Udrugom „Nova stranica Zagreb” u petak, 22.10.2021. održao je program „Ne sudi knjigu po koricama” povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u svrhu razvijanja senzibiliteta prema književnom stvaralaštvu i promoviranju hrvatskih autora U prostoru Centra bile su izložene knjige zamotane u neproziran papir na kojem su bile navedene dvije do tri smjernice. Same knjige nisu bile vidljive te je posjetitelj po nasumičnom odabiru ili po smjernicama mogao odabrati jednu knjigu. Knjige su bile nove, nečitane, različitih žanrova s naglaskom na isključivo hrvatskim autorima.

Europski tjedan mobilnosti 2021. u CZKIO Susedgrad

OBJAVLJENO: 23.09.2021 15:41

Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad od 16. do 22. rujna 2021. sudjelovao je u sklopu Europskog tjedna mobilnost sa svojim kontinuiranim programima namijenjenim za osobe treće životne dobi te za djecu i mlade: „Rekreacija 50 +” i „Likovni Atelier za djecu i mlade”.

Tjedan novih mogućnosti 2021.

OBJAVLJENO: 23.08.2021 12:53

Najavljujemo „Tjedan novih mogućnosti 2021.“ od 30.8. do 3.9.2021. u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5, Zagreb. Posjetite, čujte, vidite, pitajte i isprobajte, kazališne, rekreativno-plesne, likovne i znanstvene radionice i tečajeve i upoznajte njihove voditelje. Uz tradicionalne i etablirane radionice imamo i neka zanimljiva i privlačna osvježenja. Ulaz je slobodan! Dobro nam došli! Ovisno o epidemiološkim mjerama u skladu s odredbama Gradskog ureda za kulturu i Stožera civilne zaštite RH moguće su izmjene termina.