Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

"Križevi" Jeronima Bulića u Galeriji "Idealni grad"

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe "Križevi" Jeronima Bulića u petak, 4.09.2015. u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 16.09.2015.

PROSLOV

Križ

 

Križ, to su dvije grede. Jedna vodoravna, druga okomita. Na njemu je Raspeti. To je Isus. Ali to je i svaki čovjek. Čovjek je biće neba i zemlje. U križu se križaju ravnina i visina, nebo i zemlja, Bog i čovjek. Križ je susretište neba i zemlje. Čovjek je raspeto stvorenje: raspet između neba i zemlje, između dobra i zla, između svjetla i tame, između visina i ponora, između pohlepe i dara.

Križ je znak. Nalazi se na tornjevima i raskršćima, u kućama i na prsima. Križ znači križanje iliti raskršće. Čovjek pred križem čovjek je na raskršću: hoće ili neće prihvatiti riječ Onoga koji je prvi nosio križ: „Ako tko hoće ići za mnom, neka se odrekne sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom“ (Mt 16,14). A taj križ je bolest ili nevolja, rat ili tuga, neimaština ili zloća, čovjekova ćud vlastita ili tuđa, čovjek sam.

Križ na križanju putokaz je na putu. Na njemu je ispisan pravac koji pokazuje. To je raspeti Krist. Isus jeza sebe rekao: „Ja sam put…k Ocu“ (Iv. 14,6). Križ je putokaz na kojem piše: Krist.

 

Križ pokazuje četiri smjera: gore, dolje, desno, lijevo, sjever, jug, istok, zapad. Putokaz svagda nudi izbor pravca. Natpis na križu, odnosno Krist raspeti, kazuje da svaki križni put, kojeg mu drago pravca lijevoj ili desnog, gornjeg ili donjeg, sjevernog ili južnog, istočnog ili zapadnog, vodi k Ocu. Veli se: Svi putovi vode u Rim. Rekli bismo: Svi kružni putevi vode u nebeski Jeruzalem.

Križ nije kraj. Uskrsnuće je kraj, i početak u isti čas. Križ pokazuje put prema uskrsnuću. Križ na grobu znak je na kraju puta.

Križ je putokaz. Bio on o vratu ili na zidu, na tornju ili na raskršću, u ruci ili na grobu, povornički križ ili križ krajputaš. Svagda je putokaz. Križ.

 

Ivan Golub

Profesor emeritus hrvatski je svećenik, teolog, povjesničar kulture, sveučilišni profesor, povjesnik, pjesnik i književni prevoditelj.

 

O AUTORU

Jeronim Bulić, dipl. ing. geologije u mirovini, rođen je u Garešnici 1940. godine. Bavio se naftno-geološkim istraživanjima, istraživanjima mineralnih i energetskih sirovina, tehničkog i ukrasnog kamena, te geotermalnih izvora. Sudjeluje u geološkim ekspedicijama na otoku Borneu. Od 1998. godine radi kao kustos u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu.

Izradom križeva iz drva (mahagonij, tikovina, maslina, orah i šljiva) , iz ugljena, ponekad u kombinaciji s kamenom, bavi se dvadesetak godina. Najčešći motiv je raspeti Krist i Bogorodica, te drugi kršćanski simboli. Autorovi križevi nalaze se u privatnim zbirkama u Tokiju, Dublinu, Bostonu, Mineapollisu, San Franciscou, Livnu, Hvaru, Splitu, Otočcu i Zagrebu.

Izložba: Tamara Sekulić "Hladna toplina" - Galerija "Idealni grad"

OBJAVLJENO: 26.05.2022 16:23

Čast nam je pozvati Vas na izložbu Tamare Sekulić „Hladna toplina“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Otvorenje izložbe u srijedu 8.6.2022. u 19,00 sati. Izložbu možete razgledati od 8.6. do 24.6.2022. godine. Radno vrijeme galerije je od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Izložba: Celestina Vičević "Shakti" - Galerija "Idealni grad"

OBJAVLJENO: 12.05.2022 20:04

Pogledajte izložbu Celestine Vičević „Shakti“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Otvorenje izložbe u srijedu 18.5.2022. u 19,00 sati. Izložbu možete razgledati od 18.5. do 3.6.2022. godine. Radno vrijeme galerije je od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Sudjelujte u online izložbi: "USKRSNA PISANICA" 2022.

OBJAVLJENO: 11.04.2022 15:06

Pozivamo sve zainteresirane, bez obzira na dob, da se uključite u online izložbu Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad svojim likovnim radovima na temu USKRSNE PISANICE. Svoje radove pošaljite već danas! Pisanicu možete oslikati na pravom jajetu, modelirati ili naslikati na papiru koristeći likovne tehnike koje želite (tempere, bojice, kolaž…). Možete se služiti simbolima, raznim kombinacijama biljnih ornamenata i geometrijskih ukrasnih likova ili jednostavno slikajte što vam srce želi. Naslikajte svoju pisanicu i poklonite je cijelom svijetu kao simbol novog života. Likovne radove fotografirajte i pošaljite na mail adresu: ivana@czkio-susedgrad.hr, a mi ćemo ih objaviti u našoj online galeriji na Facebook i web stranici Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Broj radova nije ograničen. SRETAN VAM USKRS!