Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Koncertna poslastica za Dan žena

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Nakon što smo prošle godine Dan žena obilježili odličnom tribinom na kojoj je gostovala naša poznata književnica i nakladnica Milana Vuković Runjić, za ovogodišnji Dan žena pripremili smo jedan poseban koncert. Radi se o koncertu internacionalnog izvođačkog dua, a glavninu koncerta čine djela najznačajnijeg hrvatskog violiniste i skladatelja 19. stoljeća Franje Krežme. Naime, naš renomirani violinist Krešimir Marmilić (koji je osobno i otkrio 1997. godine Krežminu ostavštinu) i japanska pijanistica Yoko Nishii snimili su CD sa Krežminim skladbama pa je ovo ujedno i promocija tog CD-a. Na koncertu će uz Krežmina djela biti izvođena kraća djela dvojice japanskih skladatelja i Fritza Kreislera. Sve će se to odvijati u dvorani CZKIO Susedgrad u četvrtak 8. ožujka 2018. godine, s početkom u 19,30 sati. Ulaz je slobodan. Pridružite nam se na tom nesvakidašnjem glazbenom događanju i dobro nam došli.

Godina 2017. je bila 155 godina od rođenja Franje Krežme, najznačajnijeg hrvatskog violiniste, skladatelja 19. stoljeća, najmlađeg hrvatskog violinskog virtuoza i plodnog mladog umjetnika koji je Hrvatsku proslavio svojim munjevitim međunarodnim uspjesima. U Europi je, stoga, i bio prozvan „čudom iz Hrvatske“ a tadašnji glazbeni velikani poput Verdija i Liszta smatrali su ga Paganinijevim nasljednikom. Krežmin život, iako kratak, ostavio je traga u umjetničkoj povijesti pa ga i hrvatski povijesničari svrstavaju u znamenite i zaslužne Hrvate.

Kako bismo sačuvali uspomenu na ovog  značajnog umjetnika, pripremili smo program s Krežminim djelima koje smo snimili s profesionalnom opremom kako bi njegova djela ponovno zaživjela i bila sačuvana od zaborava. Snimanje je obavljeno u prostorima Muzičke akademije s izvođačima; Krešimir Marmilić, violina i Yoko Nishii, klavir. Majstor tona i producent snimanja je bio Mladen Malek iz izdavačke kuće Nota Bene d.o.o.

U razdoblju do 15.9.2017. snimljeno je 10 skladbi te su uvrštene i u programe za koncertno izvođenje u 2018. godini.

 

Niz godina Krežma je bio gotovo nikad spominjan i kao skladatelj, a pronalaskom njegove ostavštine (K. Marmilić, 1997), nastala su nova i dragocjena saznanja o njegovim djelima, porodici, kulturi njegova vremena i hrvatskoj glazbenoj povijesti.

Iako je ideja o pokretanju projekta o revitalizaciji Krežminog opusa traje od 1991. dokumentarni film o Franji Krežmi za HTV s izvođačem K. Marmilićem snimljen je 1995. Na brojnim koncertima u Hrvatskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, K. Marmilić i A. Milić su predstavili Krežmine skladbe koje su sva od reda bila u rukopisima i nisu se do tada izvodila. Na polju izdavanja tih skladbi u tom razdoblju nije bilo prilika niti interesa.

Tijekom zadnjih desetak godina ponešto je i učinjeno. Pokrenuto je tiskanje notnih materijala pojedinih skladbi. Tiskan je „Album„ u izdanju K. Marmilića 1997. godine. Evening Song u obradi K. Marmilića, objavljen od Matice Hrvatske Vinkovci. Osim toga, Krešimir Marmilić pokrenuo je tiskanje Krežminih notnih zapisa u ediciji MIC-a Zagreb.

Pokušaj stvaranja i objavljivanja tonskih zapisa iz 1997. kao niti kasnijih godina nije uspio zbog pomanjkanja uvjeta i nemogućnosti izrade audio medija. U međuvremenu, snimljen je jedan dio preuređenih skladbi od strane drugih glazbenika ali ne baš uspješno, najviše zbog manjkavosti u uvid autorovog opusa te manjkavosti priprema za snimanje.

Skladbe koje su snimljene spadaju u najuspješnije Krežmine uratke, kao mladog skladatelja, od kojih su neka već tiskana, a neka su još u rukopisu.  Riječ je o originalnim djelima za violinu i glasovir. Treba reći i to, da su skladbe vrlo dopadljive, s potvrđenom atraktivnošću na brojnim koncertima i sadržajno prihvatljive za mlade glazbenike. To je garancija da će biti dobro prihvaćene i slušane od strane koncertne publike.

Značaj ovog projekta za našu kulturu nije samo s povijesnog gledišta već i s gledišta stvaranja, popularizacije i očuvanja hrvatske glazbe..

Poveznicom Krežminih djela, djela japanskih i austrijskih skladatelja istog vremena, suradnjom violiniste Krešimira Marmilića  te pijanistice Yoko Nishii  zbližit ćemo glazbu i umjetnost na zadovoljstvo publike i izvođača.

 

IZVOĐAČI

Krešimir Marmilić, violina

Yoko Nishii, klavir

 

BIOGRAFIJA IZVOĐAČA:

KREŠIMIR MARMILIĆ – violinist, rođen 1961. u Zagrebu. Diplomirao 1987. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Kristijana Petrovića i prof. Tamare Smirnov.

Kraće vrijeme bio je na usavršavanju kod prof. Henryka Kowalskog na Indiana University, SAD.  Kao solist, nastupao je u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj i Španjolskoj, te na većini pozornica hrvatskih festivala i pozornica.. Na koncertnim podijima nastupa kao solist ili kao član komornih ansambala. Koncertno nastupa i u programima elektronskih medija.

Godine 1991. pronalazi i otada praizvodi djela starih hrvatskih autora. Snimao je i solistički nastupao u emisijama HTV-a o Krežmi, Jarnoviću i Spadini. Za emisiju o Spadini pisao je i scenario. Vrlo je aktivan u revitalizaciji djela hrvatske glazbene baštine.

Osnivač je i voditelj ansambla, gudačkog kvarteta i tria “Cadenza” (1995). Član je Chordes tria, Klavirskog tria MAK, Komornog tria i dua Crisostomo.

Uspješno surađuje s mnogim istaknutim glazbenicima. Svirao je u orkestrima u SAD, Španjolskoj, Nizozemskoj, Sloveniji te Hrvatskoj.

Od 1999. godine u statusu je samostalnog umjetnika.

 

YOKO NISHII, klavir

Yoko Nishii rođena je u gradu Ise u Japanu i već od četvrte godine života pohađa privatne satove klavira kod Mitsuko Tomio. Od 1986. učenje nastavlja u klasi Naofumija Kaneshigea, od 1991. u klasi Kyoko Ogawe, a od 1996. u klasi Hitoshija Kobayashija. Paralelno studira i završava studij francuskog jezika i književnosti na Sveučilištu Keio u Tokiju (1998.). Iste godine odlazi u Hrvatsku gdje, zahvaljujući stipendiji u trajanju od dvije godine, pohađa Visoku školu za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu. U samo dvije godine završava četverogodišnji studij (2000.), potom postiže stupanj magistra glazbene umjetnosti (srpanj 2001.), te nastavlja usavršavanje na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao stipendistica japanske Vlade (2005. – 2007.) – sve u klasi Jevgenija Zarafiantsa, kojemu je bila i asistentica na Visokoj školi “Ino Mirković" (2001. – 2003.). U međuvremenu surađuje kao korepetitor na majstorskim tečajevima flaute Pierre-Yvesa Artauda iz Pariza. Sada predaje na Umjetničkoj akademiji u Aichiju u Japanu.

Pobjednica je i finalistica brojnih međunarodnih natjecanja. U Hrvatskoj je održala brojne solističke recitale (46 u 24 grada) od Vukovara i Vinkovaca, do Ludbrega, Varaždina, Našica, Zagreba, Siska, Lovrana, Rovinja, Poreča, Sinja, Splita, Metkovića, Dubrovnika itd., a nastupala je i u Italiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Mađarskoj te u Japanu. Surađivala je sa Zagrebačkom filharmonijom i Kubanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom.

Ustrajno radi na istraživanju i promociji skladatelja i glazbe iz Hrvatske. U Veljaci 2015. objavila je dvostruki CD s kompletnim klavirskim opusom Dore Pejačević u povodu 130. godišnjice njezina rođenja, u izdanju japanske diskografske kuće ‘Herb Classics’.

 

FRANJO KREŽMA (1862-1881)              

Najzahtjevnije od svih glazbala – violina, najnedokučivije od svih ljudskih sposobnosti – genijalnost, ono što najbrže prati sve ljude – zaborav, i kadšto, prava privilegija – vlastiti grob. Sve to je Franjo Krežma. Zaboravljeni genijalni glazbenik, violinist, skladatelj. Toliko zaboravljen da je u domovini Hrvatskoj znan rijetkima, a u svijetu tek ponekom proučavatelju glazbenog života Europe druge polovice 19. stoljeća.

Rođen je u Osijeku 1862. godine.

Vrlo rano uočena je njegova velika nadarenost. Njegov otac, i sam veliki ljubitelj glazbe, omogućio mu je, ne žaleći obiteljskog imetka, najbolje učitelje, najvrsnije škole, primjerene uvjete.

Prvi učitelj mu je bio Đuro Eishenhut, zagrebački učitelj violine. Nakon prvog predstavljanja na velikom koncertu u kazalištu na Markovom trgu u Zagrebu, dobio je, od glavnog tajnika Bečkog konzervatorija, zajedno sa sestrom, koja ga je pratila na klaviru, poziv na studij. Svi koji su ga slušali, bili su zapanjeni sviranjem tog djeteta. U Bečki konzervatorij stupio je kao devetogodišnjak, kao najmlađi student ovog konzervatorija ikad! Na studiju se Krežma ističe i dobiva prve nagrade na završnim semestima. Tu uči i skladanje. Studentske dane završio je na početku puberteta, s 13 godina. 

Nakon toga, započeo je spektakularnu karijeru diljem Europe. Kao šesnaestogodišnjaka obožavala ga je koncertna publika u Rimu, Pragu, Veneciji, Genovi i Parizu. Kritičari su ukazivali na ljepotu njegova zvuka i fenomenalnu interpretaciju a jedan je zapisao: „anatomija genija, uzaludan je posao!„

U Italiji je dobio čast zasvirati na Paganinijevoj violini, a sa 17 godina postao je koncertnim majstorom u berlinskom Kraljevskom orkestru (današnja Berlinska filharmonija)

Cijenili su ga brojni slavni umjetnici poput Giuseppea Verdija i Franza Liszta (s Lisztom je u jednoj prilici navodno i svirao). Skladao je jednu simfoniju, koncert za violinu i orkestar, nekoliko marševa i plesova za orkestar, Offertorium, tri uvertire, mnoštvo solo popjevaka, djela za violinu i klavir, gudački kvartet,.. Svi su se slagali kako će, za života, Krežma nadmašiti svog uzora, Paganinija. Nažalost, smrt je spriječila ostvarenje još veće karijere i stvaranje još veće legende. Franjo Krežma preminuo je kao 19-godišnjak, u Njemačkoj, 5. lipnja 1881.

Ispraćen je riječima njegovog suvremenika: „On nam je samo pred očima proletio. Neima ga više. Bio je to samo san, povratak zlatnom glazbenom dobu, odlomak djetinjstva, Mozarta, Beethovena. „

Iza sebe je ostavio preko 100 skladanih djela od kojih su većina bila izgubljena pa ponovno otkrivena u ostavštini Krežminih nasljednika. Iz popisa ponovno otkrivenih djela 1997. godine, nalaze se većinom i skladbe s ovog nosača zvuka. Zasluga je to dugogodišnjeg istraživanja violinista Krešimira Marmilića, koji neumorno pokušava revitalizirati skladateljsku građu Franje Krežme.

Krešimir Marmilić

 

 

 


 

 

PIJANISTIČKI KONCERT VLADIMIRA KRPANA U OBILJEŽAVANJU 45. GODIŠNJICE CENTRA ZA KULTURU I OBRAZOVANJE SUSEDGRAD

OBJAVLJENO: 09.03.2022 16:28

Kako zvuče Mozart, Chopin i Brahms pod prstima višestruko nagrađivanog pijanista s preko 1000 koncerta i 50 godina djelovanja poslušajte na koncertu klasične glazbe „Vladimir Krpan uz gošću večeri Katarinu Krpan” u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad 8.4.2022. (petak) u 19,00 sati. Ulaznice su u prodaji od ponedjeljka 14.3.2022. a mogu se kupiti u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5/I, Gajnice, svakim radnim danom od 10,00 do 18,00 sati, I. Kat. Cijena ulaznice: 50,00 kn. Broj ulaznica je ograničen! Veselimo se Vašem dolasku!

KONCERT ZRINKE POSAVEC

OBJAVLJENO: 05.01.2022 13:24

Koncert Zrinke Posevec održat će se 28.1.2022. u 19,00 sati u dvorani Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad uz pratnju Kristine Bjelopavlović Cesar na klaviru. Pridružite nam se u slušanju tradicijske glazbe i etno valovima! Repertoar Zrinke Posavec zasnovan je na sevdalinkama te na sefardskim, međimurskim, slavonskim, starogradskim i autorskim pjesmama kao što su „Kad ja pojdoh na Bentbašu” i ”Jesen stiže dunjo moja”. Njezini su koncerti etno glazbe Hrvatske i regije prepoznati kao iznimno značajni, stilski su duboki i snažni osobito u izražavanju emocija koje svojim glasom vrsnom lakoćom pretače u različita glazbena stanja. Zrinka Posavec je akademska glazbenica, pjevačica i vokalna pedagoginja. Diplomirala je studij pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a nakon završetka Muzičke akademije glas je usavršavala kod eminentnih vokalnih pedagoga i opernih umjetnika Hrvatske i regije. Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5/I, Gajnice, svakim radnim danom od 10,00 do 18,00 sati, I. Kat. Cijena ulaznice: 40,00 kn. Broj ulaznica je ograničen! Obavezno je i predočenje COVID potvrde. Veselimo se Vašem dolasku!

ONLINE KONCERT / SRETAN ROĐENDAN, ASTOR!

OBJAVLJENO: 23.12.2021 15:37

Online koncert komorne glazbe studenata Muzičke akademije u Zagrebu posvećen je 100. obljetnici rođenja Astora Piazzole. Na programu su djela A. Piazzole, C. Franck i S. Prokofjeva.