Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Hana Letica "Ekvilajzeri džungle - Polidžungla"

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe: Hane Letice „Ekvilajzeri džungle:Polidžungla“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice), u petak, 25. listopada 2019. u 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 15. studenoga 2019., a možete je razgledati radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Hana Letica

O izložbi:

Hana Letica u svojim ciklusima najčešće poseže za jednom, dominantnom bojom, kojom prekriva kompletnu površinu slike, i koju potom različitim, minimalističkim gestama dekonstruira i konstruira. Postupnim razvojem umjetničina izraza, vođenim unutarnjom logikom, površina je prepuštena gustom nizanju točaka, monokromatske površine rastaču se u rasplinutim nanosima boja, mahom modrih i zelenih, ali onih iz toploga dijela skale, kao i akromatskih tonova.

Kreativni proces iniciran je specifičnom tehnikom istiskivanja akrila špricom kroz tanku iglu. Sam čin kao i njegov rezultat, a to je linija, gdjegdje je intuitivan, gdjegdje predvidljiv, ponekad je geometrijski precizan, ponekad pogonjen nasumičnom organičkom energijom. Ritam linija, njihov međusobni odnos, ali i napetost koja se ostvaruje između mreže linija, sazdane u različitoj gustoći, te monokromatskih površina, pruža mnogostruka asocijativna iščitavanja. Sama autorica prepoznaje ekvilajzere, to jest mogućnost vizualizacije zvuka. Doista, sam čin građenja kompozicije slike približava se momentu suptilnoga glazbenoga komponiranja, kao i daljnjega rezoniranja prikazanih ritmova u daljnjem odrazu u vidnom, kognitivnom, a možda i u auditivnom polju promatrača.

Daljnje ulančavanje slojeva značenja ostvaruje se prelaskom na strukturu poliptiha, čime se osnovni ritam varira i otvara novim likovnim i interpretativnim pomacima. Oni se još više usmjeravaju prema mekšim, slobodnijim, organskim morfologijama, pa će stoga sama Hana te slike nazvati Polidžungle. Intrigantni raskorak u semantici naziva ciklusa otkriva njegovu višeznačnost. U određenoj mjeri ona se i dalje nadovezuje na urbane, užurbane ritmove i odnose, ali i na virtualnu stvarnost matriksa, kao i na njezinu potpunu suprotnost – prirodnu lakoću i uvjetovanost postojanja. Zapravo, koliko god pojedine sekvence, kao i cjeline, poliptisi, podržavaju taj jedan određeni sloj apstraktne naracije, toliko, ovisno o unutarnjem raspoloženju i karakteru, možemo unutar ciklusa pratiti istodobno supostojanje različitih simboličkih sadržaja. Do koliko njih ćemo doprijeti, odnosno koliko njih će doprijeti do nas, ovisi o spremnosti povlačenja u unutarnju sobu, u modroj ili nekoj drugoj boji.

Barbara Vujanović

 

Biografija autorice:

Hana Letica rođena je u Splitu 1976. godine. Diplomirala je 2001. godine slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Firenci, u klasi prof. Gustava Giuliettija, cijenjenog firentinskog apstraktista. Bavi se slikarstvom te predaje stručne predmete na odjelu slikarstva Škole likovnih umjetnosti. Mentorica je zapaženih umjetničko-pedagoških školskih projekata u kojima je ostvarila zanimljive suradnje u različitim žanrovima umjetnosti. Premda su je obilježili profesionalni izleti u različita polja, posebno novinarstvo, godinama konstantno paralelno gradi svoj autonoman slikarski rad i artikulira svoj umjetnički jezik. Izlagala je na različitim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je HULUa Split.

 

„ORAŠAR“- IZLOŽBA POLAZNIKA „LIKOVNOG ATELIJERA“

OBJAVLJENO: 17.12.2021 10:50

Izložbu „Orašar“ naših najmlađih Susedgrađana, polaznika „Likovnog Atelijera“ možete pogledati od 20.12. do 20.1.2022. godine u Centru za kulturu i obrazovanje susedgrad, Argentinska 5, svakim radnim danom od 10 do 18 sati i u našoj online foto galeriji. Marljive kreativne ručice oslikale su orašare koji potječu iz njemačke tradicije, imaju dugu povijest staru nekoliko stotina godina, a služili su za drobljenje oraha i drugih orašastih plodova. Vjerovalo se da orašari donose sreću obiteljima i štite njihov dom. Koristili su se tijekom svečanijih ručkova i večera, i to za desert. Naime, deserti su tada, u 13. stoljeću, obično uključivali grickanje lješnjaka i oraha, a za njihovo razbijanje trebala je naprava baš poput orašara. Kako su se lješnjaci i orasi skupljali tijekom jeseni, tradicionalno su se jeli tijekom zimskih mjeseci, a samim time orašar se počeo povezivati s blagdanima. No prvotni orašari imali su samo uporabnu funkciju i bili su napravljeni od metala. Kasnije su se počeli izrađivati drveni, i to u obliku ptica i drugih životinja, a tek u 17. stoljeću zadobili su oblik vojnika koji danas poznajemo. Balet “Orašar” kojeg je skladao Petar Iljič Čajkovski, popularizirao je figure orašara.

POZIV NA ONLINE IZLOŽBU FOTOGRAFIJA „BOŽIĆNE JASLICE“

OBJAVLJENO: 16.12.2021 15:44

Fotografirajte Vaše božićne jaslice i pošaljite nam fotografiju do 10.1.2022. godine i uključite se u online izložbu fotografija „BOŽIĆNE JASLICE“! U božićno vrijeme posebno nam je drag prizor jaslica pred koje smo mnogo puta dolazili kako bi lakše predočili događaj božićne noći. Nekada su se jaslice radile od gline, drveta, a nalazile su se samo u crkvama. Danas su našle mjesto ispod gotovo svakog božićnog drvca. U jaslicama su likovi Isusa, Marije, Josipa, pastira, mudraca i njihove pratnje, zatim vola, magarca te ovca i deve. Svaki lik u jaslicama imaju svoje značenje, stoga pusti mašti na volju i budi dio online izložbe. Fotografske uratke pošaljite na mail adresu: petra@czkio-susedgrad.hr ili ivana@czkio-susedgrad.hr a mi ćemo ih objaviti u našoj online galeriji na Facebook i web stranici Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad.

Recentni izbor raspela u suvremenom hrvatskom kiparstvu iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević

OBJAVLJENO: 15.12.2021 09:55

Čast nam je pozvati Vas na izložbu „Recentni izbor raspela u suvremenom hrvatskom kiparstvu iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević” u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Izložbu možete razgledati od 15. prosinca 2021. do 14. siječnja 2022. godine, radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan! Dobro nam došli! Molimo Vas da se prilikom programa pridržavate epidemioloških mjera zaštite od COVID-19, u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.