Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Sudjelujte direktno u online izložbi svojim likovnim radom: "USKRSNA PISANICA"

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Pozivamo sve zainteresirane, bez obzira na dob, da se uključite u online izložbu Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad svojim likovnim radovima na temu USKRSNE PISANICE. Svoje radove pošaljite već danas!

Online izložba: USKRSNA PISANICA

Nalazimo se u vremenu kada ne možemo otići do naše obitelji i prijatelja i darovati im pisanice kao simbol novog života i čestitati im Uskrs. Ali možemo kontemplirati nad našim životima promatrajući jaje koje unutar ljuske sadrži novi život. Mi se sada nalazimo u ljusci naših domova u kojima imamo priliku jače se povezati jedni s drugima i razmišljati o tome što je zaista važno. Ali vjerujemo u život izvan ljuske i radujemo se voćki poslije kiše i livadi prepunoj cvijeća.

Pisanicu možete oslikati na pravom jajetu ili na papiru koristeći likovnu tehniku koju želite (tempere, bojice, kolaž…). Možete se služiti simbolima, raznim kombinacijama biljnih ornamenata i geometrijskih ukrasnih likova ili jednostavno slikajte što vam srce želi. Ukoliko netko želi može nacrtati vedutu nekog grada koji je pogođen Corona virusom. Među motivima mogu se naći: srce simbol ljubavi, sunce predstavlja snagu, sidro nadu, valovi bogatstvo, ljestve simboliziraju sreću, a košara majčinstvo. Pisanice mogu biti jednobojne, dvobojne ili višebojne. Boje na pisanicama imaju bogato simboličko značenje i nekada se vjerovalo da višebojna jaja imaju posebnu snagu.

Crvena boja na pisanicama predstavlja duhovnu budnost, milosrđe, radost života i ljubavi.

Bijela boja simbolizira čistoću, svjetlost, rođenje, djevičanstvo i radost.

Žuta boja pisanica označava svjetlost, žetvu, mladost, čistoću.

Zlatna boja simbolizira duhovnost i mudrost.

Crna boja predstavlja smrt i vječnost.

Plava boja simbolizira istinu, nebo, dobro zdravlje i vjernost.

Zelena boja označava plodnost, zdravlje, nadu i novi život.

 

Možete crtati, slikati ili oblikovati likovni rad tehnikom kojom želite, na formatu koji vam odgovara.
Naslikajte svoju pisanicu i poklonite je cijelom svijetu kao simbol novog života.
Likovne radove fotografirajte ili skenirajte i pošaljite na mail adresu:

vedran@czkio-susedgrad.hr ili ivana@czkio-susedgrad.hr,

a mi ćemo ih objaviti u našoj online galeriji na Facebook i web stranici Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad.
Broj radova nije ograničen. Potaknite svoje ukućane, neka svi crtaju i slikaju. Ne tražimo od vas da budete umjetnici, već da poput njih srcem stvarate i svojim radom jedni drugima kažemo SRETAN USKRS!

Svoje radove pošaljite već danas!

SRETAN VAM USKRS!

MrežaTV-Zagreb-13_4_2020-Vijesti-Uskrsna_pisanica-CZKIO_Susedgrad

„ORAŠAR“- IZLOŽBA POLAZNIKA „LIKOVNOG ATELIJERA“

OBJAVLJENO: 17.12.2021 10:50

Izložbu „Orašar“ naših najmlađih Susedgrađana, polaznika „Likovnog Atelijera“ možete pogledati od 20.12. do 20.1.2022. godine u Centru za kulturu i obrazovanje susedgrad, Argentinska 5, svakim radnim danom od 10 do 18 sati i u našoj online foto galeriji. Marljive kreativne ručice oslikale su orašare koji potječu iz njemačke tradicije, imaju dugu povijest staru nekoliko stotina godina, a služili su za drobljenje oraha i drugih orašastih plodova. Vjerovalo se da orašari donose sreću obiteljima i štite njihov dom. Koristili su se tijekom svečanijih ručkova i večera, i to za desert. Naime, deserti su tada, u 13. stoljeću, obično uključivali grickanje lješnjaka i oraha, a za njihovo razbijanje trebala je naprava baš poput orašara. Kako su se lješnjaci i orasi skupljali tijekom jeseni, tradicionalno su se jeli tijekom zimskih mjeseci, a samim time orašar se počeo povezivati s blagdanima. No prvotni orašari imali su samo uporabnu funkciju i bili su napravljeni od metala. Kasnije su se počeli izrađivati drveni, i to u obliku ptica i drugih životinja, a tek u 17. stoljeću zadobili su oblik vojnika koji danas poznajemo. Balet “Orašar” kojeg je skladao Petar Iljič Čajkovski, popularizirao je figure orašara.

POZIV NA ONLINE IZLOŽBU FOTOGRAFIJA „BOŽIĆNE JASLICE“

OBJAVLJENO: 16.12.2021 15:44

Fotografirajte Vaše božićne jaslice i pošaljite nam fotografiju do 10.1.2022. godine i uključite se u online izložbu fotografija „BOŽIĆNE JASLICE“! U božićno vrijeme posebno nam je drag prizor jaslica pred koje smo mnogo puta dolazili kako bi lakše predočili događaj božićne noći. Nekada su se jaslice radile od gline, drveta, a nalazile su se samo u crkvama. Danas su našle mjesto ispod gotovo svakog božićnog drvca. U jaslicama su likovi Isusa, Marije, Josipa, pastira, mudraca i njihove pratnje, zatim vola, magarca te ovca i deve. Svaki lik u jaslicama imaju svoje značenje, stoga pusti mašti na volju i budi dio online izložbe. Fotografske uratke pošaljite na mail adresu: petra@czkio-susedgrad.hr ili ivana@czkio-susedgrad.hr a mi ćemo ih objaviti u našoj online galeriji na Facebook i web stranici Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad.

Recentni izbor raspela u suvremenom hrvatskom kiparstvu iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević

OBJAVLJENO: 15.12.2021 09:55

Čast nam je pozvati Vas na izložbu „Recentni izbor raspela u suvremenom hrvatskom kiparstvu iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević” u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Izložbu možete razgledati od 15. prosinca 2021. do 14. siječnja 2022. godine, radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan! Dobro nam došli! Molimo Vas da se prilikom programa pridržavate epidemioloških mjera zaštite od COVID-19, u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.