Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Tomislav Šilipetar "Distance"

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Čast nam je pozvati Vas na izložbu: Tomislav Šilipetar „Distance“ u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Izložbu možete pogledati od petka 5. lipnja do 10. srpnja 2020. godine, a možete je razgledati radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Iskustvo stvoreno inhibirajućim djelovanjem između vlastitog ja i umjetnikovih emocionalnih stanja, ideja ili percepcija izvorni su elementi nadahnutog recentnog ciklusa slika Tomislava Šilipetra. Naziv izložbe "Distance" sugerira autorove misli koje su lišene spekulativnog značaja ili interesa, jer samo malim dijelom nose onu najočitiju asocijaciju (sugestiju) na prostornu distancu nastalu pandemijskom krizom. Separacija je navela većinu ljudi na unutarnje fizičke i duhovne "prostore", koji su u suvremenom tempu života često zanemarivani. Kontemplacijski pogled na svijet kroz sintezu odraz je umjetničkog temperamenta i estetske svijesti Tomislava Šilipetra, istaknutog pripadnika mlađe generacije hrvatske likovne scene.
Poimanje distance ovdje ima uslojenije, metaforičnije značenje. Slike su nastale prema iskustvu novonastalog preoblikovanja svijeta i kroz vremensku distancu, a autorov autentično filtrirani odnos prema njemu kroz psihičku distancu. Prešutna tjeskoba povezana je u suprotnostima koje nalaze svoju sintezu u temeljnoj koncepciji distance koja nije bezlična, ona je obojana tišinom, nježnosti i osebujnog je karaktera. Ta distanca u promatranju mijenja naš odnos prema naslikanim likovima, čini ih naizgled fiktivnima i fiktivnost likova mijenja promatračeve osjećaje, promjenu unutrašnje perspektive, a upravo Tomislavov osobni distancirani odnos privlači i usmjerava pažnju.
Distanca je svojevrsna katarza, sredstvo za oslobađanje od nametnutih osjećaja i ideja. Kolika je distanca koju nude slike i koju sam promatrač realizira u tom međusobnom djelovanju može se iščitati gledajući izložene slike istovjetnih formata postavljenih poput niza u galeriji Idealni grad. Raznolikošću estetskih iskustava možemo reći da je stvorena idealna distanca.
 
Stella Bernhardt

 
Akademski slikar Tomislav Šilipetar autor je osebujnog opusa i izložbi koje bezrezervno ostavljaju snažan dojam. Slike Tomislava Šilipetra nose skrivenu, tajnovitu poruku i iznenađujuće spoznaje. One govore kada se susretnemo s njima, prenoseći nam dubinsko značenje svoga postanka i svoga postojanja. Najnoviji niz slika nosi to neobično obilježje jer svaki lik, portret nepoznata čovjeka s njegovim karakterističnim gestama, tijela, posebice ruku, doima se poput znaka, simbola, upućujući nam izravnu poruku. Figure Tomislava Šilipetra doista su intrigantne, jer ovaj se abecedarij mora dešifrirati poput hijeroglifa, kako bismo mogli protumačiti logiku pojavnosti muških likova i njihove složene geste. Lik u bijelom, na tamnoj podlozi, s pravcima, zrakama koje prodiru kroz njegovo tijelo, poput osi ili izbijaju iz njega i klize dalje u očekivanju sudbonosnog odbrojavanja. Likovi se ponekad doimaju poput statista koji nastupaju kratkotrajno pod svjetlima reflektora u mračnoj tragediji i kao da je to svjetlo, taj izlazak na pozornicu poremetio strukturu njihova krhkog svakodnevlja i sada su u dilemi, natrag na pozornicu ili u tamu. Niz šutljivih likova izveden je odmjerenim kolorom i pažljivim gestama, uz opažaj kako umjetnik pomalo i ponegdje naginje suvremenom stripu i modernim crtačkim rješenjima. Biti će zanimljivo vidjeti kada se slike iz ovoga ciklusa počinju brže i snažnije umnažati, kamo je slikar krenuo. Novi ciklus Tomislava Šilipetra ponajprije je izazovan, ali i uzbudljiv, njegove slike komuniciraju s gledateljem, nije ih dovoljno samo gledati.

Miroslav Pelikan
 
 
I o autoru I

Tomislav Šilipetar je rođen u Zagrebu.
2014. godine završava Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Igora Rončevića - Slikarski odsjek. 2015. godine postaje član HDLU-a. Uz stalne grupne izložbe, Tomislav je skupio i priličan broj žiriranih samostalnih izložbi. Dobitnik je rektorove nagrade za izvrsnost 2013. godine. 
Slika i stvara većinom u akrilu, a teme variraju od samoće i izoliranosti do same ljudske egzistencije u društvu koje osuđuje. 
Preferira lazurnost, i liniju koje savršeno idu uz cjelokupnu zaokupljenost izlaska iz "uboksiranosti" debelih nanosa akademizma. 2016. godine dobiva status samostalnog umjetnika.

 

„ORAŠAR“- IZLOŽBA POLAZNIKA „LIKOVNOG ATELIJERA“

OBJAVLJENO: 17.12.2021 10:50

Izložbu „Orašar“ naših najmlađih Susedgrađana, polaznika „Likovnog Atelijera“ možete pogledati od 20.12. do 20.1.2022. godine u Centru za kulturu i obrazovanje susedgrad, Argentinska 5, svakim radnim danom od 10 do 18 sati i u našoj online foto galeriji. Marljive kreativne ručice oslikale su orašare koji potječu iz njemačke tradicije, imaju dugu povijest staru nekoliko stotina godina, a služili su za drobljenje oraha i drugih orašastih plodova. Vjerovalo se da orašari donose sreću obiteljima i štite njihov dom. Koristili su se tijekom svečanijih ručkova i večera, i to za desert. Naime, deserti su tada, u 13. stoljeću, obično uključivali grickanje lješnjaka i oraha, a za njihovo razbijanje trebala je naprava baš poput orašara. Kako su se lješnjaci i orasi skupljali tijekom jeseni, tradicionalno su se jeli tijekom zimskih mjeseci, a samim time orašar se počeo povezivati s blagdanima. No prvotni orašari imali su samo uporabnu funkciju i bili su napravljeni od metala. Kasnije su se počeli izrađivati drveni, i to u obliku ptica i drugih životinja, a tek u 17. stoljeću zadobili su oblik vojnika koji danas poznajemo. Balet “Orašar” kojeg je skladao Petar Iljič Čajkovski, popularizirao je figure orašara.

POZIV NA ONLINE IZLOŽBU FOTOGRAFIJA „BOŽIĆNE JASLICE“

OBJAVLJENO: 16.12.2021 15:44

Fotografirajte Vaše božićne jaslice i pošaljite nam fotografiju do 10.1.2022. godine i uključite se u online izložbu fotografija „BOŽIĆNE JASLICE“! U božićno vrijeme posebno nam je drag prizor jaslica pred koje smo mnogo puta dolazili kako bi lakše predočili događaj božićne noći. Nekada su se jaslice radile od gline, drveta, a nalazile su se samo u crkvama. Danas su našle mjesto ispod gotovo svakog božićnog drvca. U jaslicama su likovi Isusa, Marije, Josipa, pastira, mudraca i njihove pratnje, zatim vola, magarca te ovca i deve. Svaki lik u jaslicama imaju svoje značenje, stoga pusti mašti na volju i budi dio online izložbe. Fotografske uratke pošaljite na mail adresu: petra@czkio-susedgrad.hr ili ivana@czkio-susedgrad.hr a mi ćemo ih objaviti u našoj online galeriji na Facebook i web stranici Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad.

Recentni izbor raspela u suvremenom hrvatskom kiparstvu iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević

OBJAVLJENO: 15.12.2021 09:55

Čast nam je pozvati Vas na izložbu „Recentni izbor raspela u suvremenom hrvatskom kiparstvu iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević” u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5 (Gajnice). Izložbu možete razgledati od 15. prosinca 2021. do 14. siječnja 2022. godine, radnim danom galerije od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan! Dobro nam došli! Molimo Vas da se prilikom programa pridržavate epidemioloških mjera zaštite od COVID-19, u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.