Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Tribina "Živjeti u Gajnicama"

Newsletter prijava


Klikom na kućicu potvrđujete da dozvoljavate "Centru za Kulturu i Obrazovanje Susedgrad" da koristi vaš email u svrhu slanja promotivnih i drugih obavijesti (pozivi na koncerte, izložbe, predstave i druge aktivnosti) vezanih uz rad centra putem newslettera. Vaš email biti će korišten u web aplikaciji koja je u vlasništvu treće strane, vaša email adresa osim u tu svrhu nigdje drugdje neće biti korištena. Vašu dozvolu možete povući u bilo koje vrijeme, više informacija dobiti će te u svakom budućem newsletter-u koji će biti poslan od strane centra.

Upišite broj sa slike:

Pozivamo Vas na tribinu 19.06.2020, petak u 18,30 sati  na kojoj ćemo razgovarati o životu u  našoj gradskoj četvrti, sjećanjima i znanjima o povijesti ovih prostora kao i željama i perspektivama za budući život u njima. Na tribini će sudjelovati umjetnici i umjetnice kojima će razgovori biti polazište za osmišljavanje javne umjetničke intervencije u naseljima. Tribina je dio programa Laboratorij Gajnice koji se realizira uz potporu Ministarstva kulture RH i Zaklade „Kultura nova“. Organizator tribine je umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon u partnerstvu s Centrom za kulturu i obrazovanje Susedgrad.

Tribina "Živjeti u Gajnicama"

Otvoreni likovni pogon – OLP je neprofitna umjetnička organizacija koja djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti. Misija organizacije temelji se na društveno korisnoj definiciji umjetnosti. Naša umjetnička praksa njeguje istraživački pristup, proširivanje postojećih formata i kritičku refleksiju društvenih struktura, te stavlja umjetnost u funkciju razvoja demokratičnosti društva. Transdisciplinarna je i multimedijalna, te se odvija na sjecištu umjetnosti, edukacije i društveno-političkog aktivizma. Najčešće su upravo edukacijski i emancipacijski aspekti naše prakse nosivi elementi društvene angažiranosti. Projektni rad je često vaninstitucionalan i orijentiran na ciljane skupine koje u pravilu nemaju kontakt sa suvremenom umjetnošću.

Potičemo dijalog u zajednici i na licu mjesta, posvećujući se problemima od javnog i lokalnog interesa. Zalažemo se za pluralizam mišljenja i javne rasprave. Nastojimo poticati i razvijati (samo)osnaživanje sudionika/ca naših projekata, te uvažiti njihove ukuse i estetske preferencije. Nismo skloni apstrakciji i ne vjerujemo u tzv. remek-djela, nego stvaramo aktivistički pragmatično, društveno aktivno, lako razumljivo, orijentirano prema praktičnim ciljevima i uočenim potrebama zajednica i društvenih skupina u kojima, i s kojima, radimo. Isto tako, nastojimo podrobno istražiti polje rada i pridonijeti stvarnim i poželjno trajnijim promjenama društvene okoline i/ili pojedinaca/ki.

Programska orijentacija OLP-a usko je vezana uz umjetničko-aktivistički rad osnivačice organizacije, Kristine Leko, koja ranim participacijskim projektima sredinom 1990-ih predstavlja u nas rijedak primjer paralelizma s pojavom new genre public arta u SAD-u (Škola gledanja, Nagrada 30. zagrebačkog salona, 1995.), dok projektom Sir i vrhnje, 2002. godine, daje rani primjer umjetničko-istraživačkog projekta u kontinuiranom odmaku od dominantnih umjetničkih struja.

Otvoreni likovni pogon osnovale su 1997. arhitektica i dizajnerica Marijana Rajčić i likovna umjetnica Kristina Leko, surađujući na edukativnim i arhitektonsko-urbanističkim projektima. Statut organizacije utvrđuje dinamično članstvo: umjetnici/e i suradnici/e su članovi organizacije za vrijeme produkcije programa. Nakon privremene stanke, organizacija djeluje kontinuirano od 2007., kada se OLP-u pridružuje umjetnik David Smithson. Do sada je na projektima OLP-a radilo 42 suradnika/ce.


Sudjeluju umjetnici/ce:

• Branimira Beranek, magistra likovne pedagogije, usmjerenje kiparstvo,
Valentina Marđetko, magistra krajobrazne arhitekture,
Petra Orbanić, magistra edukacije Likovne kulture i akademska graficarka,
Luka Pacek, student kiparstva i
Una Štalcar-Furač, plesačica suvremenog plesa

 

 

TRIBINA: „Depresija – što je, kako ju prepoznati i pobijediti?”

OBJAVLJENO: 30.09.2021 14:36

Depresija je jedan od najstarijih i najčešćih mentalnih poremećaja. Zbog proširenosti i često ozbiljnih posljedica i predstavlja jedan od prioritenih javnozdravstvenih problema. Depresija je puno više od prolaznog osjećaja žalosti, tuge ili umora a na žalost, još uvijek je jako često neprepoznata. Utječe na cjelokupni život osobe i cijelu obitelj. Što je, kako ju prepoznati i pobijediti možete saznati od voditeljice dr.sc. Sanja Devčić, dr. med., spec. psihijatar, na tribini koja će se održati u srijedu, 13.10.2021. u 19,00 sati. Besplatne ulaznice mogu se podignuti u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5/1, Gajnice od petka 1.10.2021. svakim radnim danom od 10,00 do 18,00 sati, I. kat. Broj ulaznica je ograničen!

Tribina "Snaga ljekovitog bilja": Ljekovite i aromatične biljne vrste – čuvari ljudskog zdravlja

OBJAVLJENO: 20.05.2021 12:32

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na drugu tribinu iz ciklusa "Snaga ljekovitog bilja" pod naslovom „Ljekovite i aromatične biljne vrste – čuvari ljudskog zdravlja“, u srijedu, 9.6.2021. godine u 19,00 sati u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad (Argentinska 5, Gajnice). Ljudi su stoljećima hranu koristili isključivo kao izvor energije, no otkrićem i objašnjenjem spojeva nutritivnog značaja razjašnjena je i njena zdravstvena važnost. U posljednje vrijeme načinu života ("lifestyle") kao i vrsti prehrane pridaje se sve više pozornosti, a s ciljem poboljšanja kvalitete života. U ovom predavanju doc. dr. sc. Jana Šic Žlabur docentica na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, ukratko će predstaviti zdravstvenu i funkcionalnu vrijednost ljekovitog i aromatičnog bilja, opisati pojedine popularne vrste i kako ih možemo koristiti u svrhu zdravlja. Također, bit će predstavljeni zanimljivi proizvodi od ljekovitog i aromatičnog bilja koji se mogu izraditi u kućanstvu. ULAZ JE BESPLATAN UZ PREDOČENJE ULAZNICE! Besplatne ulaznice mogu se podignuti u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5/1, Gajnice od ponedjeljka 24.5.2021. svakim radnim danom od 10,00 do 18,00 sati, I. kat. Broj ulaznica je ograničen! Veselimo se Vašem dolasku!

RASPRODANO!!!- Tribina: Krešimir Mišak "Koliko je tvrd, a koliko rastezljiv rub znanosti"

OBJAVLJENO: 06.05.2021 12:14

U sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti: „Kultura znanosti”, u srijedu, 12.5.2021. s početkom u 19,00 sati, održati će se tribina na temu „Koliko je tvrd, a koliko rastezljiv rub znanosti”, govoriti će KREŠIMIR MIŠAK – novinar, književnik i rock-glazbenik, najpoznatiji je široj javnosti kao urednik i voditelj kultne HRT-ove emisije „Na rubu znanosti”, a pored toga je i nagrađivani pisac znanstvene fantastike, te autor brojnih knjiga koje se stalno nalaze pri vrhu top ljestvica, a čija tematika zadire u područje teorija zavjera, misterioznosti, znanstveno (ne)objašnjivih pojava. Kroz otvoreni i kritički razgovor tribinu će voditi Leo Prebanić.